Bár a legfrissebb statisztikai adatok szerint körülbelül 100 000 autista ember (100 emberből több mint 1) él ma Magyarországon, és a társadalom egyre többet tud az autizmusról, még mindig sok a téves és negatív megítélés, előítélet övezi az autizmust, az autista embereket. Még mindig van, aki azt hiszi, hogy az autizmust el lehet kapni, mint a megfázást vagy az influenzát.
Pedig az autizmus egy veleszületett idegrendszeri fejlődési rendellenesség, ami sok minden, de semmiképp sem fertőző.

Az előítéletek és az információk hiánya hihetetlenül megnehezíti az autista emberek és családjaik mindennapjait, ami sok esetben azt eredményezi, hogy a családok elszigetelődnek, és egyedül maradnak egy egyébként sem egyszerű helyzetben. És akkor a visszaélésekről és zaklatásokról még nem is beszéltünk.

Nézzünk néhány nagyon jellemző tévhitet az autista emberekkel kapcsolatban…

1. Tévhit: Az autizmust a rossz nevelés okozza („fridzsider anyák”).
Számos kutatási eredmény bebizonyította már, hogy sem a túl engedékeny, sem a túl szigorú neveléstől nem lesz valaki autista. Az autizmus egy neurobiológiai fejlődési rendellenesség. Az idegrendszer fejlődése pedig már az előtt kezdődik, hogy egy gyerek megszületik.

2. Tévhit: Az autista emberek értelmi fogyatékosok.
Az autizmus nem feltétlen jár értelmi fogyatékossággal. Az autista emberek egyre nagyobb részéről derül ki, hogy teljesen átalagos vagy éppen kiemelkedő az IQ-ja. Az autizmus az értelmi képességek (IQ) bármilyen fokán előfordulhat.

3. Tévhit: Az autista ember nem néz a szemünkbe.
Nem igazán arról van szó, hogy egy autista ember nem néz a másik szemébe. SŐT! Előfordulhat, hogy úgy beszélget valakivel, hogy folyamatosan a szemébe néz. Sokkal inkább arról van szó, hogy nem jól használja a szemkontaktust. Vannak autista emberek, akik kifejezetten kerülik, vannak, akik már-már zavarba ejtően bámulnak a szemünkbe, és ez ráadásul helyzettől függően is változhat.

4. Tévhit: Az autista emberek nem tudnak beszélni.
Vannak beszélő és nem beszélő autista emberek / gyerekek. Autizmus esetében nem a beszéd hiánya a jellemző, hanem a kommunikáció nehezítettsége. A kommunikáció azonban több, mint egyszerű beszéd. Vannak olyan autista emberek, akik akár egy teljes mozifilm (rajzfilm) szövegét visszamondják, és közben nem képesek kérni egy pohár vizet.

5. Tévhit: Minden autista olyan, mint Dustin Hoffman karaktere az Esőember című filmben.
Az autizmus egy spektrum zavar, ami azt jelenti, hogy minden autista ember más. Az autizmus csak az egyik tulajdonsága az autista embereknek. Ezen túlmenően ugyanúgy különbözik az egyik autista gyerek vagy felnőtt a másiktól, mint ahogy a nem autista emberek is különböznek egymástól.

6. Tévhit: Minden autista ember zseni.
Azért, mert valaki autista, nem feltétlen zseni. SŐT! Az autista embereknek valójában igen ritkán vannak különleges képességeik. Viszont nagyon sok autista embernek van egy speciális érdeklődési köre, amiről kiemelkedően sokat tud. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezt a tudást a hétköznapi életben kamatoztatni is tudná.

7. Tévhit: Az autista emberek nem akarnak barátokat.
Tény, hogy az autista embereknek gyakran nehéz másokkal csevegni, a viselkedés íratlan szabályait felismerni, barátságot kötni. De ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem szeretnének barátokat. SŐT! Nagyon is szeretnének barátkozni, de egy kicsit segítenünk kell nekik.

8. Tévhit: Az autista emberek nem tudják megérteni mások érzéseit, nem tudják kimutatni szeretetüket.
Az autizmus egyik jellemző tünete, hogy valaki nehezebben értelmezi az olyan kommunikációs szándékokat, mint a testbeszéd, vagy hangsúly, de ez nem jelenti azt, hogy nem tudja megérteni mások érzelmeit. SŐT! Az autista emberek megértőek és empatikusak, csak egyértelműbben kell velük közölnünk érzéseinket. Arról nem is beszélve, hogy azért mert valaki autista, ez nem jelenti azt, hogy nincsenek érzései, vagy nem tud szeretni. SŐT! Az autista emberek nagyon is képesek szeretni, csak ennek kimutatása okoz nekik nehézséget.

9. Tévhit: Az autista ember nem tudnak önálló, sikeres életet élni.
Attól, mert az autista gyerekeknek több segítségre és személyre szabott oktatásra van szükségük, nem jelenti azt, hogy később nem lehetnek önálló, sikeres felnőttek. SŐT! Ha elég korán, megfelelő autizmus specifikus fejlesztést, oktatást és gyakorlati képzést kapnak, akkor nagyon sok autista ember a társadalom önálló, munkájában sikeres tagjává válhat.

10. Tévhit: Mindenki egy kicsit autista.
Azért, mert valaki a szokásainak rabja, jó a memóriája vagy zárkózott és nem szeret beszélgetni, attól még nem lesz autista. Mindannyian felfedezünk magunkon vagy másokon autisztikus tüneteket, de az autizmus diagnózis komoly dolog. Akkor érdemes autizmus diagnózison gondolkodni, ha az autisztikus tünetek nagyon gyakoriak és már a napi életvitelt akadályozzák.

10+1. Tévhit: Az autizmust ki lehet nőni.
Az autizmus a jelenlegi tudásunk szerint nem gyógyítható és nem múlik el magától. Ugyanakkor megfelelő segítségekkel és fejlesztéssel a tünetek csökkenhetnek. Mégis fontos érteni, hogy az autista gyerekekből autista felnőttek lesznek.

Címkék: