1. Több, mint 10 évvel ezelőtt itt vettem részt életem első nemzetközi autizmus meetingjén (New Bridges), ahol először találkoztam azzal, hogy az autistákért dolgozó emberek az egész világon jó fejek, segítőkészek, erős akaratúak, sőt legtöbbször meglehetősen önfejűek.

2. Itt hallottam először az El Caminoról is, aminek Burgos az egyik legszebb állomása, bár ennek nincsen köze az autizmushoz, de tervezésről, elhatározásról, és kitartásról szól.

3. Csakúgy, mint az Autismo Burgos felépítése. Burgos egy 180.000 ezer fős spanyol város, nem főváros, és nem királyi székhely, ahol 35 évvel ezelőtt néhány kétségbeesett szülő próbált valamilyen ellátását találni az autista gyermekének. Így jött létre az első ellátó hely a városban, egy autizmus specifikus iskola.

4. A történet eddig ismerős lehet, itt azonban még nincs vége. Az iskola után felnőtt ellátás, lakhatás, nappali foglalkoztató jött létre. Ez persze nem tűnik egyedinek, mégis az. Az új ellátás mindig ráépül a régire, nem rombolja, hanem kiegészíti azt, és teszi ezt a lehető legjobb minőségben.

5. A családok bevonása és támogatása az Autismo Burgosban nem csak jól hangzó üres frázis, hanem komolyan gondolják. A frissen diagnosztizált gyerekek szüleit egyenesen az Autismo Burgos szülőklubjába irányítják, ahol a „régi” szülők szárnyaik alá veszik az újakat.

6. Mi több, abban is segítenek a családoknak, hogy néha ki tudjanak kapcsolódni. Ezért jött létre az Európában is egyedülálló átmeneti otthon, ahol már 6 éves kortól fogadják az autista gyerekeket, hogy heti néhány napot és éjszakát ott tölthessenek.
Több tucat családnak biztosítanak így kikapcsolódási lehetőséget, amikor nem az autista gyerkőc körül forog az élet; egymásra figyelhetnek, szabadős programot szervezhetnek, vagy egyszerűen csak kialhatják magukat. És ha a gyerkőc már úgyis az átmeneti otthonban van, ott olyan programokat szerveznek neki, amivel egyúttal szociálisan is fejlesztik őt.

7. Jelen vannak a város életében. Együttműködnek a helyi egyetemmel, ahol az autizmus kurzusokon gyakorlati ismereteket oktatnak. Az egyetemről érkeznek azok az önkéntes kortárs segítők is, akik az autista tinikkel, és fiatal felnőttekkel kirándulni, moziba, koncertre, vagy buliba mennek, és ezeken a programok a nehezebb szociális helyzetekben felkészülten segítik őket.
A város lakóinak is szerveznek művészeti kiállítást, társadalmi tudatformáló eseményeket, illetve olyan programokat, ahol autista és nem autista gyerekek és felnőttek együtt szórakozhatnak.

8. A családokat egész életük során kísérik. A helyi klinikával együttműködve minden olyan családot, ahol már van autista gyermek, egy újabb gyerkőc érkezésekor, a legmodernebb eszközök és technológia bevonásával figyelik és támogatják. Így biztosítják, hogy már az autizmus gyanújának felmerülésekor a legmegfelelőbb fejlesztéseket és segítségeket kaphassa a gyerkőc és a család. Hiszen, minden korosztálynak, és minden érintettségi foknak tudnak valamilyen ellátást ajánlani.

9. Az Autismo Burgos ISO minősítéssel rendelkezik. Aki ért a minőségbiztosításhoz, az pontosan tudja, hogy ez mit jelent. A többi földi halandónak azt hiszem, az mond a legtöbbet, hogy minden folyamat tervezett, szabályozott és mérhető. Minden ellátásnak, fejlesztésnek, foglalkozásnak előre megtervezett célja és dokumentációja van. Így jön létre az a csoda, hogy egy súlyosan értintett autista fiatal rajzainak motívumait felhasználva egy másik autista fiatal szerethető és profin előállított ajándéktárgyat készít. Minden folyamatnak és minden fejlesztésnek célja van. Soha nem fejlesztenek csak a fejlesztésért.

10. Amit mégis a legjobban szeretek, hogy egy új nemzetközi projekt (IVEA*) miatt, immár a Mars Alapítvány színeiben, ismét az Autismo Burgosban jártam és újra találkozhattam az ott dolgozó fantasztikus emberekkel, akik megálmodták, létrehozták, és működtetik ezt az álom ellátó rendszert.
Burgosban és környékén nincs ellátatlan autista gyerek és felnőtt.

+1 Fenntarthatóság: Az egész rendszer fenntartásában az állami normatívákon, és a térítési díjakon kívül, rengeteget segít az egész város. Folyamatosan adományokkal támogatják az újabb és újabb ellátások létrehozását és fenntartását.

 

*Az IVEA projektben közösen dolgozunk egy olyan módszertan létrehozásán, aminek segítségével autista felnőtteket tudunk elhelyezni a nyílt munkaerőpiacon.

 

Szerző: Szilvásy Zsuzsanna

Címkék: