Silent room a dublini városházán. Az asztalon fidgetek.

Az Autism Europe tagsága évente egyszer találkozik. Mindegy, hogy valaki egyéni tag vagy éppen egy teljes ország autizmus szervezeteit képviseli, joga van részt venni ezen a közgyűlésen.
A COVID egyik utóhatása, hogy nagyon sok meeting az online térbe költözött, vagy éppen hibrid formában zajlik. Így az Autism Europe (AE) közgyűlés is. Ami azt jelenti, hogy bármelyik tag – az egyéni tag is – könnyen csatlakozhat a közgyűléshez online, és lehet aktív résztvevője a beszélgetésnek.
Az éves találkozót minden májusban más szervezet rendezi meg, hívja meg a résztvevőket. Idén az írországi AsIAm szervezet volt a meghívó fél. Ez azonban nem teljesen véletlen, hiszen már javában szervezik a 2025-ös nagy Autism Europe kongresszust, ami 2025. szeptember 11-13-án lesz, Dublinban, feltehetőben több ezer résztevővel. Gyorsan írjátok be a naptárba!
Dublinban megnéztük a kongresszus leendő helyszínét, ami jól alakítható, szokatlan, újszerű kongresszusi központ. (Régen nagy lovasbemutató csarnok volt, így az épület belső szerkezete igazán érdekes.) A bejáráson autista felnőttek is részt vettek, mint ahogy dolgoznak a kongresszus szakmai bizottságában is. Sok megfontolandó szempontot hoztak magukkal.
Ránéztünk a meghívott plenáris előadók előzetes listájára, ami hamarosan felkerül a kongresszus weboldalára:  https://autismcongress2025.org/ Itt hírlevélre is feliratkozhattok, amiben aztán folyamatos tájékoztatást kaptok majd a kongresszus állásáról (amire már csak 69 hetet kell várni).
Az AsIAmről érdemes tudni, hogy autista felnőttek vezetik a szervezetet. Saját bevallásuk szerint, a legnagyobb erősségük az együttműködés. Mindenkivel, aki az autizmus területén dolgozik Írországban igyekeznek szót érteni, közösen dolgozni.
Dublin pedig egy nagyon izgalmas, nyüzsgő város, kedves emberekkel, jó hangulattal és aránylag gyakori esővel, habár nekünk hatalmas szerencsénk volt, mert három napon keresztül sütött ránk a nap.
Az AE meeting a városházán kapott helyet, a gyönyörű tanácsteremben. A rendezők itt is gondoltak az autista résztvevőkre. A fogadó szobát (drawing room) „csendes szobának” rendezték be. Az asztalon zajcsökkentő fülhallgatókat, füldugót és mindenféle apró eszközt (fidgeteket) helyeztek el, ami segíthet az autista embereknek túlélni a meglehetősen hosszú megbeszéléseket.
Hallhattunk többek közt előadást az European Disability Card-ról, ami – például utazás közben – minden országban biztosítja majd azokat az extra segítségeket, amit ott kaphatnak a fogyatékos emberek. Ez két okból érdekes. Az egyik az, hogy Magyarországon nincs általános fogyatékossági kártya (nem a parkoló kártyára gondolunk, bár abból is készül EU változat). Így én most nem látom pontosan, hogy a EU kártya mire fogja jogosítani a külföldieket Magyarországon. Másrészt viszont lesz egy olyan gyűjtő oldal, ahol felsorolja majd az Európa Tanács, hogy melyik országban milyen jogok illetik meg a fogyatékos embereket. Én agyon kíváncsian várom ezt a listát.
A másik érdekes előadás az Ukrajnában élő családokról szólt, akiknek autista gyermekük van. Nagyon elgondolkodtató, hogy rengeteg család, bár először elhagyta az országot, később visszaköltözött, mert úgy érzeték, hogy külföldön nem találnak megfelelő segítséget az autista családtagjuknak, igaz ennek legtöbbször nyelvi akadálya volt.
Persze beszéltünk (és szavaztunk) az éves szakmai programról, megvitattuk az AE költségvetési és működési kérdéseit.
Azért maradt egy kis időnk beszélgetni, ismerkedni az új AE tagokkal és felfedezni a várost is.

Hasznos linkek:
Autism Europe: https://www.autismeurope.org/
AsIAm: https://asiam.ie/
Autism Europe Congress 2025: https://autismcongress2025.org/
EU Disability Card: https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1139

Címkék: