Előadás összefoglaló: Neurodiverzitás a munkahelyen: autista tehetségek

Utoljára frissítve: 2022 október 23.

Vincent Grimaldi de Puget autista felnőttek munkába állásának megsegítésére szakosodott és az állásinterjúk autista baráttá átalakításán fáradozik.

Előadásában a korábban Aspergeresként (beszélő, normál – magas IQ-val rendelkező autista) diagnosztizált mérnökök munkába állásával foglalkozik. (megj. Jelenleg már minden autista ember autizmus diagnózist kap, a korábban használatos Asperger szindróma kategória már új diagnózisként nem létezik.)

Alexandre Duma szerint “Az emberek boldogságához szükség van arra, hogy dolgozhassanak”. Ez mindenkire igaz, így az autista felnőttekre is! A munkavégzés lehetősége emberi szükséglet. A Maslow piramis legalsó szintjén kívül, az összes többi szint valamilyen formában a munkához (is) kapcsolódik!

Az autizmus 80%-ban genetikai okokra vezethető vissza (forrás: Professor Thomas Bourgeon).


A 4-5 éves korban lezajló pruning (melynek során az agyban a nem használt idegi összeköttetések elvesznek) az autista emberek esetében teljesen másképp zajlik, mint másoknál. A folyamat végén az autista embereknek sokkal több idegi kapcsolat marad az agyában, mint neurotipikus társaiknak. Ennek az eltérő agyi szerkezetnek köszönhetően az autista emberek másként érzékelik a világot.

Több, mint 100 genetikai variáns találtak eddig, ami az autisztikus viselkedéshez kapcsolható, de ebből valószínűleg több száz lehet. Tehát elmondható, hogy az autisztikus viselkedést különböző génvariációk okozzák. E miatt MINDENKI rajta van a spektrumon! Vagyis nincsen egy fekete – fehér elválasztó beton fal az autista és a nem autista emberek között.

A neurotipikus emberek társasági vonzereje, empátiás és barátkozási készége is attól függ, hogy milyen környezetben nőttek fel és ezeket a készségeket milyen sűrűn volt alkalmuk gyakorolni illetve milyen mennyiségben rendelkeznek autizmus gén variánsokkal! (Forrás: Robinson, St. Pourcain, Antilla – 2016 )

Tehát nincsenek AUTISTA és NEM AUTISTA emberek, hanem mindannyian egymástól teljesen különböző emberek vagyunk! Mindenkinek más az ujjlenyomata, ahogy az agyi behuzalozása is, aminek következtében nincs két ember, aki ugyan úgy látná a világot!  Így hát mindenki mást lát problémának és más megoldásai stratégiái vannak. Mindannyian rendelkezünk erőségekkel és hiányosságokkal is!

Ezért a régi elképzelés, mely szerint az autizmus spektrum egy egyenes vonalon képzelendő el, ahol vannak a kicsit, közepesen és nagyon autista emberek, nem állja meg a helyét! Egy ember autizmusa egy sok dimenzionális képesség profil összessége.

A jó hír az, hogy egy – egy vállalat különböző képességprofilú emberekből áll, így a munkavállalókat úgy tudjuk kiválasztani, hogy egymást jól kiegészítsék. Egy épület megvalósítása és eladása folyamán nem ugyanolyan képességekkel kell rendelkezni az azt megtervező mérnököknek és az eladásért felelős marketingeseknek. Az Apple vállalat EGYETLEN embere sem képes ÖNMAGÁBAN az iPhone-t elkészíteni, de közös intelligenciájukkal a munkatársak csodákra képesek.

Gondolhatnánk, hogy a rendszerben gondolkodás képességét, a különleges szakértelmet és a kivételes memóriát értékeli a munkaerőpiac, de ez sajnos általánosságban jelenleg nem így van. 10 autista felnőttből minimum 8 otthon van munka nélkül a szülei nyakán… Ez így van Európában, az Egyesült Királyságban és Amerikában is. Viszont egyáltalán nincs így Ausztráliában! Tehát van jó példa előttünk és van remény a változ(tat)ásra!

Az autista szakemberek miért nem tudnak munkába állni, ha sokuk ennyire tehetséges?

A válasz nagyon egyszerű: a hagyományos kiválasztási rendszer nem kedvez az autista embereknek.

Az egyik oldalon a humán beállítottságú, komoly empátiás készséggel megáldott, cseverészni szerető HR-es ül, a másikon pedig egy olyan ember, akit tárgyak és rendszerek illetve ezek felépítése sokkal jobban érdekel, mint az emberek vagy a bájcsevegés. Kettőjük között óriási szakadék van! Ráadásul egy autizmusban nem jártas HR-esnek az autista munkavállaló „furcsának” tűnik, hiszen a

 • szokásos bemelegítő beszélgetés helyett rögtön a tárgyra tér(ne)
 • alaposan átgondolja a kérdést és közben zavaróan csendben van
 • untatóan hosszú, részletes választ ad az átgondolt kérdésre
 • kicsit szokatlanul, esetleg monoton módon beszél
 • nem a megszokott módon tart szemkontaktust
 • egyáltalán nem vagy kevéssé használ testbeszédet
 • arca mosoly hiányában nem tűnik barátságosnak, mimika hiányában pedig nehezen olvasható (Forrás: Noah Sasson, Phd)

Ha nincs más jelentkező, az autista jelentkező meg fogja kapni az állást, de legtöbbször más is versenyben van … és akkor nem a „furcsa fazon” lesz a befutó.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy (Jonas De keersmaecker & Roets 2017) az első benyomás túlságosan meghatározó és nagyon nehéz megváltoztatni! Ha a HR-es számára „furcsa” az autista jelölt, akaratlanul olyan kérdéseket fog feltenni, ami megerősíti benne, hogy nem ő a megfelelő. Ezzel szemben, ha szimpatikus a jelentkező, akkor akaratlanul olyan kérdéseket tesz fel, ami azt erősíti meg, hogy ő az igazi. Ennek következtében nagyon könnyű a szuper munkavállalót elküldeni és egy kedvesebb, de nem megfelelő szakembert felvenni!

Pedig a nagy cégek igenis szeret(né)nek autista emberekkel dolgozni! Csak nem megfelelő a felvételi folyamat, amit alkalmaznak! Ha a HR-esek számára a félrevezető audió – vizuális jeleket kivesszük a folyamatból, sokkal pontosabban tudják az autista emberek valós képességét felmérni.

Egy kísérlet során interjúkat felvettek és legépelték azokat. Mikor csak az írott verziót kapták meg a HR-esek sokkal több autista embert találtak alkalmasnak, mint nem autistát. Mikor látták is őket, akkor ez a trend megfordult! (Whelpley, C. E., May, C. P.  – 2022)

 

„A leírt interjúk alapján nyert adataink – mely szerint a ASD jelöltek sokkal jobban teljesítenek, mint NT társaik – arra engednek következtetni, hogy azok a munkáltatók, akik személyes interjúkra alapozzák munkavállalóik kiválasztását,  a munkára – kiváltképp az erős szociális készségeket nem igénylőkre –  legalkalmasabb jelölteket elszalasztják!” (Professzor Chris Whelpley et al.)

 

 

Mit lehet ez ellen tenni?

Egyrészt strukturált interjúkat kell használni.

 1. fél órát egyeztetni kell a szakmabeliekkel és megtudni, hogy az adott pozícióban milyen kompetenciákkal kellene rendelkeznie az új munkatársnak. Ezt a kérdést olyanoknak kell feltenni, akik ugyanazt a munkát végzik már most, amit a leendő kolléga fog.
 2. rangsorolni kell a kompetenciákat fontosság alapján
 3. olyan kérdéssorozatot kell készíteni, amiből kiderül, hogy az adott jelentkező rendelkezik-e a kérdéses kompetenciával
 4. pontosan ugyanazokat a kérdéseket kell ugyanabban a sorrendben feltenni minden jelentkezőnek
 5. a választ (mielőtt a következő kérdést feltennénk) értékelni kell (pl. 1-5 skálán)

Ezzel a módszerrel az első benyomás hatása csökkenthető.

Másrészt pedig módosított kérdéseket kell feltenni, amik kontextusban vannak és egyértelműek az autista jelöltek számára is. Ők a „Mesélj magadról!” típusú kérdésekkel nem tudnak mit kezdeni!

Példa: Eredeti kérdés: Mik az erősségeid? Adaptált kérdés: Az erősségeidről fogok most kérdezni. Szerinted mik az erősségeid, mik azok a dolgok, amiben jó vagy? Ezeket az erősségeket milyen módon használtad annak idején az iskolában és a korábbi munkahelyeiden?

Érdekes módon az effajta kérdésekre sokkal könnyebben és jobban válaszol mindenki, nem csak az autista munkavállalók!

Miért alkalmazzunk autista munkavállalókat?

Mert a cégeknek nincs más választásuk! A technológiai ciklusok egyre rövidebben és mind a cégvezetőnek, mind a HR-eseknek egyik szemmel a jövőbe kell néznie. Vészhelyzetben a legjobbakra van szükség!

Ezt a kérdést feszegeti Steve Silberman „NeuroTribes” (Neuro Törzsek) című könyve is, ahol azt állítja, hogy  Silikon Völgyben sok autista munkavállaló dolgozik. A kutatások szerint nem csak ott, hanem Hollandiában és Franciaországban is ez a helyzet: a technológiai érdekeltségű területeken több az autista ember.

Ennek okán egyre több vállalat alkalmaz szívesen autista munkavállalókat. Az SAP Sokszínűség & Befogadás részlegének vezetője Stefanie Nennstiel erről ezt mondja: „Ugyanazért alkalmazunk autista embereket, amiért magasan képzett embereket alkalmazunk: A legjobbakat akarjuk!

Az inkluzió etikai kérdése csak hab a tortán. A cégek a profit miatt alkalmaznak autista embereket, nem etikai megfontoltságból.  Az SAP-n és a Tesla-n kívül még sok óriás cég alkalmaz már autista munkavállalókat.  A francia érdekeltségű Andros cég még nem beszélő autista munkavállalókat is alkalmaz nagy sikerrel!

Mi az autista munkavállalók alkalmazásának rizikója?

Nincs, hiszen már most is ott rejtőznek az autista munkavállalók a legtöbb nagy cégnél, csak jelenleg nem tudnak önmaguk lenni, hanem igyekeznek másnak látszani, mint akik valójában, így nem tudják megmutatni valódi potenciáljukat!

A világ tele van már most is sikeresebbnél sikeresebb autista emberekkel, mint például Anthony Hopkins, Nicholas Hine admirális (35.000 ember felettese) és Elon Musk. Tehát nincs rizikó!

Mibe kerül?

Autista emberek alkalmazása közben a cég jobbá válik korábbi önmagánál:

 1. a menedzserek jobb menedzserekké válnak a fogyatékos emberek segítése kapcsán à magasabb profit termelődik
 2. az autista emberek produktívak, gyakran produktívabbak, mint nem autista kollégáik. Nagyon fókuszáltak, lelkesek.
 3. a menedzsment stílusa flexibilisebbé válik amiből mindenkinek haszna lesz
 4. a munkavállalók büszkék, hogy ott dolgozhatnak

(Forrás: Scott et al 2017 & Solomon C. 2020)

Mit tehetnek a cégek?

Még egyetlen új kezdeményezésnek sem volt ennyire sokrétű haszna. A menedzserek sokkal inkább kihasználják az alkalmazottakban jelenlévő tehetséget.” (Nick Wilson, HP)

A neurodiverzitás pozitív hatással van a világunkra!

 

 

Az előadás a 13. Autism-Europe konferencián volt hallható, 2022 Október 7-9 között Krakkóban, az összefoglalót írta: Nyilasné Groma Judit

 

Szerző kontakt: Vincent Grimaldi de Puget
vgp@nextperience.fr 0672441015 www.nextperience.ft vagy vgp@euro-perform.com +33673441015

 

Oszd meg ismerőseiddel:

Az autizmus diagnózis kézbe vétele után sok kérdés merül fel minden szülőben. A gyakran egymásnak ellentmodó információ között nagyon nehéz eligazodni az autizmus univerzumában. A MARS Alapítvány ebben segít.

Segíts te is, hogy még több szülőt tudjunk támogatni!

Beszámoló plenáris előadásokról – 13. Autism-Europe Nemzetközi Kongresszus>
0
  0
  Kosár
  A kosár üresVissza a webshopba

  Adatkezelési Szabályzat – Hírlevél

  Személyes Adat: természetes személlyel, mint Érintettel kapcsolatba hozható önkéntesen megadott információ (név, lakcím, e-mail cím, születési évszám, stb.), amely alapján közvetlenül vagy közvetlenül levonható, az érintettre vonatkozó következtetés.

  Érintett: bármely meghatározott, személyes adat alapján azonosított vagy – közvetlenül vagy közvetve – azonosítható természetes személy.

  Adatkezelő: Mars Alapítvány munkatársa

  Adatfeldolgozás: az adatkezelési műveletekhez kapcsolódó technikai feladatok elvégzése (függetlenül a műveletek végrehajtásához alkalmazott módszertől és eszközöktől, valamint az alkalmazás helyétől).

  Adatkezelés: az alkalmazott eljárástól függetlenül az adatokon végzett bármely művelet, különösen az adatok gyűjtése, felvétele, rögzítése, rendszerezése, tárolása, megváltoztatása, felhasználása, lekérdezése, továbbítása, nyilvánosságra hozatala, összehangolása vagy összekapcsolása, zárolása, törlése és megsemmisítése, valamint az adatok további felhasználásának megakadályozása.

  Adattovábbítás: az adat meghatározott harmadik személy számára történő hozzáférhetővé tétele.

   

  Az Adatkezelés jogalapja, célja és időtartama

  Az adatkezelési szabályzat hatálya kiterjed az Adatkezelőre - beleértve annak valamennyi, az adatkezeléssel érintett munkatársát -, és valamennyi olyan adatra, amelyet a tevékenysége során megszerzett és kezelt.

  Az Érintett a Mars Alapítvány hírlevelére való feliratkozással és termékek vásárlásával egyidejűleg elfogadja az Adatkezelési Szabályzatban leírtakat. Az Adatkezelő az Érintett adatait alábbi jogszabályokban megfogalmazott alapelveknek és jogszabályoknak megfelelően kezeljük:

  • Az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendelete („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”),
  • Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”),
  • A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény („Ptk.”)
  • A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény („Grtv.”).

  Az adatkezelés célja

  • Mars Alapítvány szolgáltatásaival kapcsolatos információk, illetve tevékenységi körébe tartozó egyéb információk megosztása rendszeres jelleggel
  • Megrendelések, vásárlások teljesítése

  Az Érintett önkéntes hozzájárulását követően a megadott személyes adatok kezelése mindaddig fennmarad, amíg az Érintett kifejezetten írásban nem kéri azok kezelésének megszüntetését. A törlés időpontja az Érintett törlési igényének beérkezésétől számított 15 nap.

  Az adatkezelés

  Az Adatkezelő az Érintett Személyes Adatait rögzíti, tárolja és felhasználja.

  Az Adatkezelő a megadott Személyes Adatokat a jelen Szabályzatban meghatározottaktól eltérő célokra nem használhatja fel. Az Adatkezelő a Személyes Adatokat harmadik személynek vagy hatóságok számára – kivéve a törvény ettől eltérő rendelkezése esetén – kizárólag az Adományozott előzetes hozzájárulásával adhatja ki.

  Az Adatkezelő a megadott adatokat a tőle elvárható gondossággal kezeli, így gondoskodik arról, hogy a kezelt adatokhoz illetéktelen személy ne férhessen hozzá, ne hozhassa nyilvánosságra, ne továbbíthassa, valamint azokat ne módosíthassa, törölhesse. A technikailag kivédhetetlen, előre nem látható támadások által okozott esetleges károkért az Adatkezelő nem felel.

  A megadott adatok megismerésére az alábbi személyek jogosultak betekinteni:

  • az Adatkezelő valamennyi, a munkája során az adatkezelésben érintett munkatársa

  Az Adatkezelő az online tartalomszolgáltatás nyújtásához technikailag elengedhetetlenül szükséges adatokat kezeli. Ugyanakkor az eltérő adatkezelési célok esetében eltérő jogalapokat és eltérő időtartamokat állapítottunk meg. A honlap meglátogatása a felhasználási feltételeit, illetve az adatkezelési tájékoztatónk tartalmának automatikus elfogadását jelenti. Viszont a honlap működése során az általunk alkalmazott WordPress tartalomkezelő rendszer nem rögzíti IP azonosítószámot.

  A bankkártya adatok megadása és a bankkártyás fizetés az OTP Mobil Kft. / OTP Bank Nyrt. oldalán történik. A Szolgáltató/Bank a kártya adatokat a MARS autistákért Alapítvány, autizmus az ismeretlen világ felé nem továbbítja. A bankkártyaadatok kezelése a kártyatársasági szabályoknak megfelelően történik.

  A bankkártyás fizetési felület használatával a felhasználó elfogadja, hogy a MARS autistákért Alapítvány, autizmus az ismeretlen világ által a www.marsalapitvany.hu oldalain megadott alábbi személyes adatai átadásra kerüljenek az OTP Mobil Kft. (1093 Budapest, Közraktár u. 30-32.) / OTP Bank Nyrt. mint adatkezelő részére. Az adattovábbítás célja: a felhasználók részére történő ügyfélszolgálati segítségnyújtás, a tranzakciók visszaigazolása és a felhasználók védelme érdekében végzett fraud-monitoring.

  Az ismétlődő bankkártyás fizetés (továbbiakban: „Ismétlődő fizetés”) egy, az OTP Mobil Kft. által biztosított bankkártya elfogadáshoz tartozó funkció, mely azt jelenti, hogy a Vevő (Kártyabirtokos) által a regisztrációs tranzakció alkalmával megadott bankkártyaadatokkal a jövőben újabb fizetéseket lehet kezdeményezni a bankkártyaadatok újbóli megadása nélkül. Az ismétlődő fizetés történhet a Vevő aktív közreműködése nélkül (ebben az esetben a regisztrációs tranzakció során a Vevő hozzájárul az ismétlődő fizetésekhez), vagy történhet a Vevő eseti jóváhagyásával.

  Az Ismétlődő fizetés alapja, hogy a Vevő a szóban forgó kereskedői elfogadóhelyen (webshop-felületen vagy az OTP Mobil Kft. fizető felületén) nyilatkozik, hogy Ismétlődő fizetést kíván igénybe venni. A bankkártyaadatok kezelése a kártyatársasági szabályoknak megfelelően történik.

  A MARS autistákért Alapítvány, autizmus az ismeretlen világ weboldalán „Egyszeri hozzájárulásos” ismétlődő fizetést kezdeményezhet: ennél a módozatnál a Vevő a regisztrációs tranzakció alkalmával hozzájárul, hogy a kereskedő a jövőben esedékessé váló összegekre ismétlődő fizetést kezdeményezzen, és elfogadja, hogy ezzel előre meghatározott időközönként, előre meghatározott összegekkel beterhelésre kerül majd a bankkártyájához tartozó bankszámlaszám.

  Tekintettel arra, hogy az „Egyszeri hozzájárulásos” ismétlődő fizetés során a Vevőnek nem kell hozzájárulnia az eseti tranzakciókhoz, az OTP Mobil Kft. a MARS autistákért Alapítvány, autizmus az ismeretlen világ által tévesen vagy jogtalanul kezdeményezett fizetési tranzakciókért semmilyen felelősséget nem vállal, és a tévesen vagy jogtalanul indított tranzakciók kapcsán a MARS autistákért Alapítvány, autizmus az ismeretlen világ a Vevők irányába köteles helytállni.

  Figyelem(!): a bankkártyaadatok kezelése a kártyatársasági szabályoknak megfelelően történik. A bankkártyaadatokhoz sem a MARS autistákért Alapítvány, autizmus az ismeretlen világ, sem az OTP Mobil Kft. nem fér hozzá. A MARS autistákért Alapítvány, autizmus az ismeretlen világ az általa tévesen vagy jogtalanul kezdeményezett ismétlődő fizetéses tranzakciókért közvetlenül felel, fizetési szolgáltatójával (OTP Mobil Kft.) szemben bármilyen igényérvényesítés kizárt.

  Az Alapítvány az alábbi adatkezelőkkel dolgozik együtt:

  • OTP Mobil Kft. (1093 Budapest, Közraktár u. 30-32.)
  • OTP Bank Nyrt. (1051 Budapest, Nádor utca 16.)

  Ön az adatkezelési információk elolvasásával és elfogadásával (az elektronikus űrlap erre vonatkozó mezőjének bejelölésével) kifejezetten hozzájárul személyes adatainak a fenti célokból történő összegyűjtéséhez, feldolgozásához, tárolásához, a fenti adatkezelők részére történő továbbításához.

   

  Az Adatokért való felelősség

  Az Érintett kijelenti, hogy az általa megadott adatok helyesek. Az Adatkezelő a megadott Személyes Adatokat nem ellenőrzi. A Személyes Adatok megfelelőségéért az Érintett felel.

  Cookie-k használata

  A MARS autistákért Alapítvány, autizmus az ismeretlen világ az oldal látogatottságának a mérésére Google Analytics szolgáltatást használ. A látogatottság méréséhez a rendszer profiladatok és állapotadatok gyűjtéséhez, például a böngésző típusa, a belépés dátuma és ideje stb., úgynevezett „sütiket” (cookie-kat) használ. Az oldal használatával a látogató elfogadja a cookie-k használatát. A cookie-k olyan adatok, amelyek az oldal használatához szükségesek, és amelyek ideiglenesen a böngészőprogramról a látogató számítógépének merevlemezére kerülnek az oldal meglátogatásával. Önmagukban nem használhatók fel a látogató személyazonosságának beazonosítására, és az oldal elhagyása után a böngészőprogram beállításainak megfelelően törlődnek.

  Az Érintett jogai, jogorvoslati lehetőségei

  Az Érintett bármikor kérheti az Adatkezelőt Személyes Adatai ellenőrzésére és szükség esetén kérheti azok módosítását.

  Az Érintett Személyes Adatainak kezeléséről az Adatkezelőtől bármikor írásban, az hello@marsalapitvany.hu címre küldött e-mailben tájékoztatást kérhet. Tájékoztatáskérést az alábbiakra vonatkozóan lehet kérni: az Érintettnek az Adatkezelő által kezelt adataira, azok forrására, az adatkezelés céljára, jogalapjára, időtartamára, esetleges adatfeldolgozó és további adatkezelők nevére és címére, az adatkezeléssel összefüggő tevékenységekre, valamint az adattovábbítással kapcsolatban arra, hogy kik és milyen célból kapták meg az Érintett adatait. A tájékoztatáskérésre az Adatkezelő a kézhezvételtől számított legrövidebb időn belül, de legfeljebb 30 napon belül írásban köteles tájékoztatást adni. (E-mail esetében a kézhezvétel időpontja, az e-mail elküldését követő első munkanap.)

  Az Érintett az Info tv., valamint a Polgári Törvénykönyv alapján bíróság (érintett lakóhelye szerint illetékes törvényszék) előtt jogorvoslattal élhet, valamint bármilyen személyes adattal kapcsolatos kérdésben kérheti a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság segítségét (1125 Budapest Szilágyi Erzsébet fasor 22/C; postacím: 1530 Budapest, Pf. 5.; www.naih.hu).

  Bármilyen egyéb adatkezeléssel kapcsolatos kérdéssel/észrevétellel az Adatkezelő munkatársai az hello@marsalapitvany.hu címen érhetők el.