A legtöbben izgalmas, vidám időszakként gondolunk a karácsonyra, az autista gyerekek és felnőttek viszont egyenesen nyomasztónak érezhetik a megszokottól eltérő programokat. Ügyes tervezéssel és kommunikációval azonban elérhetjük, hogy mindenki jól érezze magát az ünnepek alatt.

Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot a karácsonyi időszakra. Az itt szereplő tippeket persze csak általános útmutatásnak szánjuk, nem garantáljuk, hogy mindenkire egyaránt érvényesek.

A sikeres karácsony titka az, hogy az autista családtag szükségleteit állítsuk a készülődés középpontjába. Ne erőltessük feleslegesen a hagyományos karácsonyi szokásokat – hosszú távon mindenki jobban jár, ha inkább azt próbáljuk kitalálni, a mi családunkban milyen egy jól sikerült karácsony.

A készülődés

Az autista gyerekek és felnőttek többnyire nehezen viselik a változásokat. Az alapos tervezés és a gondos előkészületek ezért elengedhetetlenek ahhoz, hogy mindenki jól szórakozzon karácsonykor. Már az ünnepek előtt beszélgessünk a karácsonyról, és kezdjük el a tervezést. Gondoljuk át, mit várunk mi az ünnepektől, és mire számít az autista családtagunk. Lehetőleg a család többi tagját és a barátokat is avassuk be az előkészületekbe.

A terveinket ne tartsuk titokban. Segíthet, ha vizuális segédanyagokkal magyarázzuk el, mit terveztünk karácsonyra – ehhez használhatunk naptárat, listákat vagy részletes időbeosztást.

Egyeztessünk az iskolával vagy a támogatói csoportokkal; így elérhetjük, hogy otthon is hasonló elvek és stratégia mentén, valamint ugyanabban az időben kezdjünk elkészülődni a karácsonyra.

Gondoljuk át, hogy mi zavarhatja majd azt a gyerkőcöt, aki szenzorosan rendkívül érzékeny, és ennek megfelelően szerezzünk be például fülvédőket. Ha családi vagy munkahelyi karácsonyi bulira vagyunk hivatalosak, érdemes lehet füldugót használni.

Légy kreatív, és gondold át, hogyan idézd meg a karácsony varázsát úgy, hogy mindenkinél sikert arass. Ha szeretnétek a karácsonyi díszkivilágítást megnézni,  üljetek fel egy buszra vagy menjetek olyankor, ha kevesebben vannak.

Az étkezéseket is előre tervezzétek meg, és beszélgessetek róla. Az autista családtagot fontos felkészíteni arra, hogy ezúttal más ételeket, evőeszközöket vagy terítéket láthat az asztalon. Segíthet, ha nem minden változást egyszerre zúdítunk rájuk.

Amennyire lehet, próbáljuk a megszokott időben a megszokott ételeket enni. Csak azzal foglalkozz, hogy mi jó neked és a családodnak. Az is teljesen rendben van, ha pizzát vagy csirkefalatokat ebédeltek karácsonykor. Nem kell a reklámokban és a filmekben látott tökéletes karácsony illúzióját kergetnetek – olyan célokat tűzzetek ki, amelyek a ti családotok számára teszik tökéletessé az ünnepet.

Ne csak a karácsonyi napokat tervezzétek el, hanem az egész téli szünetet.

Az autista gyerkőcök és felnőttek között vannak, akik nem szeretnének részt venni a karácsonyi összejöveteleken, vagy akár egyedül szeretnék tölteni az ünnepeket. Fontos, hogy a karácsonyról alkotott elképzeléseid ne írják felül az ő szükségleteiket. Inkább találd ki, hogy személyes találkozó nélkül hogyan tudnátok tartani a kapcsolatot az ünnepi időszakban – beszélgethettek telefonon, küldhettek üzeneteket vagy képeslapot.

Változások a napirendben

Sok autista embernek létszükséglet a napirend betartása. Ha ez nálatok is így van, a következőkkel próbálkozhatsz:

• Minél kevesebbet változtassatok a napirenden, még karácsony napján is.
  • Fokozatosan építsétek be a napirendbe a karácsonyi programokat, például az ajándék vásárlást, az adventi naptár ablakainak kinyitását, a lakás feldíszítését vagy az égősorok bekapcsolását.
  • A rokonok vagy barátok csak előre eltervezetten, megbeszélés után jöjjenek látogatóba.
    Lehet a karácsony egy csendes ünnep, amelyet szűk családi körben töltünk – és ha bárki látogatóba érkezik, akkor előre szól.
  • Alakítsunk ki egy csendes zugot, ahova autista családtagunk elvonulhat, ha túl soknak érzi a nyüzsgést. Itt lehetőleg nyoma se legyen a karácsonynak, és főleg a konkrét ünnepi napokon vagy a stresszesebb időszakokban legyen elérhető. Tinédzser gyermekednek engedd meg, hogy elvonuljon a szobájába, ha besokall a rokonok és barátok látogatásától.

Dekorációk

Az autista emberek az szenzoros érzékenységüktől függően eltérő módon reagálhatnak a karácsonyi díszekre – egyeseknek nagyon tetszenek, másoknak viszont zavaróak lehetnek. Olyan dekorációt válasszatok, ami a ti családotokban a legjobban beválik. Azt is gondosan tervezzétek meg, mennyi díszre van szükségetek, és hova teszitek őket.

A karácsony egy rendkívül ingergazdag időszak. Az erős illatok és a gyertyafények túlságosan leterhelhetik az érzékszerveket, ezért ezeket hanyagoljuk a dekoráció kiválasztásánál. A villogó fények is ebbe a kategóriába tartoznak.

A díszítés ne egyszerre, hanem fokozatosan készüljön el – először tegyétek a helyére a karácsonyfát, és csak a következő nap díszítsétek fel, az egyéb dekorációs elemeket pedig későbbre is hagyhatjátok.  Olyan helyeket is hagyjatok a lakásban, ahol egyáltalán nincsenek karácsonyi díszek.

Az ajándékok

Az ajándékozás is érzelmileg megterhelő lehet, beleértve a csomagolást, az ajándékok mennyiségét és az elvárást, hogy minden kapott tárgyra reagáljunk valamit.

Ha gyerekekkel készülődünk a karácsonyra, előre gondoljuk át, mit mondunk nekik a Jézuskáról. Fontos, hogy érthető legyen a magyarázatunk, és érdemes kihagyni azt a részt, hogy a „Jézuska listát vezet a jó és rossz gyerekekről” – felesleges stresszt okozhat, ha a gyerkőc ezt szó szerint értelmezi.

Ha a túl sok ajándék leterhelné a gyermeket, előzetes megbeszélés után jelöljük ki a határokat. Például kaphat egy-egy ajándékot a szülőktől és a nagyszülőktől, a többi családtag pedig pénzzel járulhat hozzá az ünnephez. Az ajándékokat ne egyszerre, hanem egyesével adjuk át, akár az egész téli szünet idejére elhúzva az ajándékozást.

Az autista gyerekek és felnőttek nem feltétlen szeretik, ha olyan ajándékkal lepik meg őket, amire nem számítanak. Ebben az esetben is fontos,hogy előre tervezzünk, és listát készítsünk a kívánságaikról.

Beszéljük meg, hogy az ajándékokat becsomagolva vagy anélkül szeretnék-e megkapni, és ne zárkózzunk el az alternatív lehetőségektől sem – átadhatjuk őket csomagolópapír nélkül, egy ajándéktáskában, vagy akár folpackba csomagolva, ha arra kevésbé érzékeny a gyerkőc.

A rokonoknak és barátoknak szánt ajándékok megvásárlását, valamint az erre történő spórolást is érdemes előre megbeszélni – ha kell, biztosítsátok ehhez a szükséges segítséget.

A karácsonyi bevásárlást ütemezzétek egy nyugodtabb időszakra, vagy intézzétek el online.

Mindenről egyeztessetek a családdal és a barátokkal, hogy nyugodtan készülődhessetek az ünnepekre, és bátran forduljatok hozzájuk segítségért.

A karácsonyi bulik

A karácsonyi partik egyesekből fokozott stresszt és szorongást válthatnak ki, és nyomás alatt érezhetik magukat. Megkönnyítheti a helyzetet, ha a szervezők készítenek egy részletes útmutatót, amelyet megosztanak az autista barátjukkal, rokonukkal vagy kollégájukkal. Az autista vendégnek így lesz ideje az információk feldolgozására, és előre eldönthetik, hogy az adott bulin jól éreznék-e magukat, vagy sem.

Ne feledjük, hogy minden autista külön egyéniség, ezért érdemes közvetlenül tőlük megkérdezni, mit tehetnek a házigazdák, hogy ne érezzék magukat kirekesztettnek.

forrás: https://www.autism.org.uk/
fordította: Vörös Kata