Hogyan készüljünk a karácsonyra?

Utoljára frissítve: 2019 január 11.

A legtöbben izgalmas, vidám időszakként gondolunk a karácsonyra, az autista gyerekek és felnőttek viszont egyenesen nyomasztónak érezhetik a megszokottól eltérő programokat. Ügyes tervezéssel és kommunikációval azonban elérhetjük, hogy mindenki jól érezze magát az ünnepek alatt.

Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot a karácsonyi időszakra. Az itt szereplő tippeket persze csak általános útmutatásnak szánjuk, nem garantáljuk, hogy mindenkire egyaránt érvényesek.

A sikeres karácsony titka az, hogy az autista családtag szükségleteit állítsuk a készülődés középpontjába. Ne erőltessük feleslegesen a hagyományos karácsonyi szokásokat – hosszú távon mindenki jobban jár, ha inkább azt próbáljuk kitalálni, a mi családunkban milyen egy jól sikerült karácsony.

A készülődés

Az autista gyerekek és felnőttek többnyire nehezen viselik a változásokat. Az alapos tervezés és a gondos előkészületek ezért elengedhetetlenek ahhoz, hogy mindenki jól szórakozzon karácsonykor. Már az ünnepek előtt beszélgessünk a karácsonyról, és kezdjük el a tervezést. Gondoljuk át, mit várunk mi az ünnepektől, és mire számít az autista családtagunk. Lehetőleg a család többi tagját és a barátokat is avassuk be az előkészületekbe.

A terveinket ne tartsuk titokban. Segíthet, ha vizuális segédanyagokkal magyarázzuk el, mit terveztünk karácsonyra – ehhez használhatunk naptárat, listákat vagy részletes időbeosztást.

Egyeztessünk az iskolával vagy a támogatói csoportokkal; így elérhetjük, hogy otthon is hasonló elvek és stratégia mentén, valamint ugyanabban az időben kezdjünk elkészülődni a karácsonyra.

Gondoljukát, hogy mi zavarhatja majd azt a gyerkőcöt, aki szenzorosan rendkívül érzékeny, és ennek megfelelően szerezzünk be például fülvédőket. Ha családi vagy munkahelyi karácsonyi bulira vagyunk hivatalosak, érdemes lehet füldugót használni.

Légy kreatív, és gondold át, hogyan idézd meg a karácsony varázsát úgy, hogy mindenkinél sikert arass. Ha szeretnétek a karácsonyi díszkivilágítást megnézni,  üljetek fel egy buszra vagy menjetek olyankor, ha kevesebben vannak.

Az étkezéseket is előre tervezzétek meg, és beszélgessetek róla. Az autista családtagot fontos felkészíteni arra, hogy ezúttal más ételeket, evőeszközöket vagy terítéket láthat az asztalon. Segíthet, ha nem minden változást egyszerre zúdítunk rájuk.

Amennyire lehet, próbáljuk a megszokott időben a megszokott ételeket enni. Csak azzal foglalkozz, hogy mi jó neked és a családodnak. Az is teljesen rendben van, ha pizzát vagy csirkefalatokat ebédeltek karácsonykor. Nem kell a reklámokban és a filmekben látott tökéletes karácsony illúzióját kergetnetek – olyan célokat tűzzetek ki, amelyek a ti családotok számára teszik tökéletessé az ünnepet.

Ne csak a karácsonyi napokat tervezzétek el, hanem az egész téli szünetet.

Az autista gyerkőcök és felnőttek között vannak, akik nem szeretnének részt venni a karácsonyi összejöveteleken, vagy akár egyedül szeretnék tölteni az ünnepeket. Fontos, hogy a karácsonyról alkotott elképzeléseid ne írják felül az ő szükségleteiket. Inkább találd ki, hogy személyes találkozó nélkül hogyan tudnátok tartani a kapcsolatot az ünnepi időszakban – beszélgethettek telefonon, küldhettek üzeneteket vagy képeslapot.

Változások a napirendben

Sok autista embernek létszükséglet a napirend betartása. Ha ez nálatok is így van, a következőkkel próbálkozhatsz:

Minél kevesebbet változtassatok a napirenden, még karácsony napján is.

Fokozatosan építsétek be a napirendbe a karácsonyi programokat, például az ajándék vásárlást, az adventi naptár ablakainak kinyitását, a lakás feldíszítését vagy az égősorok bekapcsolását.

A rokonok vagy barátok csak előre eltervezetten, megbeszélés után jöjjenek látogatóba.

Lehet a karácsony egy csendes ünnep, amelyet szűk családi körben töltünk – és ha bárki látogatóba érkezik, akkor előre szól.

Alakítsunk ki egy csendes zugot, ahova autista családtagunk elvonulhat, ha túl soknak érzi a nyüzsgést. Itt lehetőleg nyoma se legyen a karácsonynak, és főleg a konkrét ünnepi napokon vagy a stresszesebb időszakokban legyen elérhető. Tinédzser gyermekednek engedd meg, hogy elvonuljon a szobájába, ha besokall a rokonok és barátok látogatásától.

Dekorációk

Az autista emberek az szenzoros érzékenységüktől függően eltérő módon reagálhatnak a karácsonyi díszekre – egyeseknek nagyon tetszenek, másoknak viszont zavaróak lehetnek. Olyan dekorációt válasszatok, ami a ti családotokban a legjobban beválik. Azt is gondosan tervezzétek meg, mennyi díszre van szükségetek, és hova teszitek őket.

A karácsony egy rendkívül ingergazdag időszak. Az erős illatok és a gyertyafények túlságosan leterhelhetik az érzékszerveket, azért ezeket hanyagoljuk a dekoráció kiválasztásánál. A villogó fények is ebbe a kategóriába tartoznak.

A díszítés ne egyszerre, hanem fokozatosan készüljön el – először tegyétek a helyére a karácsonyfát, és csak a következő nap díszítsétek fel, az egyéb dekorációs elemeket pedig későbbre is hagyhatjátok.  Olyan helyeket is hagyjatok a lakásban, ahol egyáltalán nincsenek karácsonyi díszek.

Az ajándékok

Az ajándékozás is érzelmileg megterhelő lehet, beleértve a csomagolást, az ajándékok mennyiségét és az elvárást, hogy minden kapott tárgyra reagáljunk valamit.

Ha gyerekekkel készülődünk a karácsonyra, előre gondoljuk át, mit mondunk nekik a Jézuskáról. Fontos, hogy érthető legyen a magyarázatunk, és érdemes kihagyni azt a részt, hogy a „Jézuska listát vezet a jó és rossz gyerekekről” – felesleges stresszt okozhat, ha a gyerkőc ezt szó szerint értelmezi.

Ha a túl sok ajándék leterhelné a gyermeket, előzetes megbeszélés után jelöljük ki a határokat. Például kaphat egy-egy ajándékot a szülőktől és a nagyszülőktől, a többi családtag pedig pénzzel járulhat hozzá az ünnephez. Az ajándékokat ne egyszerre, hanem egyesével adjuk át, akár az egész téli szünet idejére elhúzva az ajándékozást.

Az autista gyerekek és felnőttek nem feltétlen szeretik, ha olyan ajándékkal lepik meg őket, amire nem számítanak. Ebben az esetben is fontos,hogy előre tervezzünk, és listát készítsünk a kívánságaikról.

Beszéljük meg, hogy az ajándékokat becsomagolva vagy anélkül szeretnék-e megkapni, és ne zárkózzunk el az alternatív lehetőségektől sem – átadhatjuk őket csomagolópapír nélkül, egy ajándéktáskában, vagy akár folpackba csomagolva, ha arra kevésbé érzékeny a gyerkőc.

A rokonoknak és barátoknak szánt ajándékok megvásárlását, valamint az erre történő spórolást is érdemes előre megbeszélni – ha kell, biztosítsátok ehhez a szükséges segítséget.

A karácsonyi bevásárlást ütemezzétek egy nyugodtabb időszakra, vagy intézzétek el online.

Mindenről egyeztessetek a családdal és a barátokkal, hogy nyugodtan készülődhessetek az ünnepekre, és bátran forduljatok hozzájuk segítségért.

A karácsonyi bulik

A karácsonyi partik egyesekből fokozott stresszt és szorongást válthatnak ki, és nyomás alatt érezhetik magukat. Megkönnyítheti a helyzetet, ha a szervezők készítenek egy részletes útmutatót, amelyet megosztanak az autista barátjukkal, rokonukkal vagy kollégájukkal. Az autista vendégnek így lesz ideje az információk feldolgozására, és előre eldönthetik, hogy az adott bulin jól éreznék-e magukat, vagy sem.

Ne feledjük, hogy minden autista külön egyéniség, ezért érdemes közvetlenül tőlük megkérdezni, mit tehetnek a házigazdák, hogy ne érezzék magukat kirekesztettnek.

forrás: https://www.autism.org.uk/
fordította: Vörös Kata
lektorálta: Szilvásy Zsuzsanna és Kassai Edit


Oszd meg ismerőseiddel:

Az autizmus diagnózis kézbe vétele után sok kérdés merül fel minden szülőben. A gyakran egymásnak ellentmodó információ között nagyon nehéz eligazodni az autizmus univerzumában. A MARS Alapítvány ebben segít.

Segíts te is, hogy még több szülőt tudjunk támogatni!

Egy fogyatékos gyerkőcöt nevelő szülő pszichés állapota>
Boldog új évet mindenkinek, aki 2018-ban kísérte, segítette a Mars Alapítvány munkáját.
0

Adatkezelési Szabályzat – Hírlevél

Személyes Adat: természetes személlyel, mint Érintettel kapcsolatba hozható önkéntesen megadott információ (név, lakcím, e-mail cím, születési évszám, stb.), amely alapján közvetlenül vagy közvetlenül levonható, az érintettre vonatkozó következtetés.

Érintett: bármely meghatározott, személyes adat alapján azonosított vagy – közvetlenül vagy közvetve – azonosítható természetes személy.

Adatkezelő: Mars Alapítvány munkatársa

Adatfeldolgozás: az adatkezelési műveletekhez kapcsolódó technikai feladatok elvégzése (függetlenül a műveletek végrehajtásához alkalmazott módszertől és eszközöktől, valamint az alkalmazás helyétől).

Adatkezelés: az alkalmazott eljárástól függetlenül az adatokon végzett bármely művelet, különösen az adatok gyűjtése, felvétele, rögzítése, rendszerezése, tárolása, megváltoztatása, felhasználása, lekérdezése, továbbítása, nyilvánosságra hozatala, összehangolása vagy összekapcsolása, zárolása, törlése és megsemmisítése, valamint az adatok további felhasználásának megakadályozása.

Adattovábbítás: az adat meghatározott harmadik személy számára történő hozzáférhetővé tétele.

 

Az Adatkezelés jogalapja, célja és időtartama

Az adatkezelési szabályzat hatálya kiterjed az Adatkezelőre - beleértve annak valamennyi, az adatkezeléssel érintett munkatársát -, és valamennyi olyan adatra, amelyet a tevékenysége során megszerzett és kezelt.

Az Érintett a Mars Alapítvány hírlevelére való feliratkozással és termékek vásárlásával egyidejűleg elfogadja az Adatkezelési Szabályzatban leírtakat. Az Adatkezelő az Érintett adatait alábbi jogszabályokban megfogalmazott alapelveknek és jogszabályoknak megfelelően kezeljük:

  • Az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendelete („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”),
  • Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”),
  • A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény („Ptk.”)
  • A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény („Grtv.”).

Az adatkezelés célja

  • Mars Alapítvány szolgáltatásaival kapcsolatos információk, illetve tevékenységi körébe tartozó egyéb információk megosztása rendszeres jelleggel
  • Megrendelések, vásárlások teljesítése

Az Érintett önkéntes hozzájárulását követően a megadott személyes adatok kezelése mindaddig fennmarad, amíg az Érintett kifejezetten írásban nem kéri azok kezelésének megszüntetését. A törlés időpontja az Érintett törlési igényének beérkezésétől számított 15 nap.

Az adatkezelés

Az Adatkezelő az Érintett Személyes Adatait rögzíti, tárolja és felhasználja.

Az Adatkezelő a megadott Személyes Adatokat a jelen Szabályzatban meghatározottaktól eltérő célokra nem használhatja fel. Az Adatkezelő a Személyes Adatokat harmadik személynek vagy hatóságok számára – kivéve a törvény ettől eltérő rendelkezése esetén – kizárólag az Adományozott előzetes hozzájárulásával adhatja ki.

Az Adatkezelő a megadott adatokat a tőle elvárható gondossággal kezeli, így gondoskodik arról, hogy a kezelt adatokhoz illetéktelen személy ne férhessen hozzá, ne hozhassa nyilvánosságra, ne továbbíthassa, valamint azokat ne módosíthassa, törölhesse. A technikailag kivédhetetlen, előre nem látható támadások által okozott esetleges károkért az Adatkezelő nem felel.

A megadott adatok megismerésére az alábbi személyek jogosultak betekinteni:

  • az Adatkezelő valamennyi, a munkája során az adatkezelésben érintett munkatársa

Az Adatkezelő az online tartalomszolgáltatás nyújtásához technikailag elengedhetetlenül szükséges adatokat kezeli. Ugyanakkor az eltérő adatkezelési célok esetében eltérő jogalapokat és eltérő időtartamokat állapítottunk meg. A honlap meglátogatása a felhasználási feltételeit, illetve az adatkezelési tájékoztatónk tartalmának automatikus elfogadását jelenti. Viszont a honlap működése során az általunk alkalmazott WordPress tartalomkezelő rendszer nem rögzíti IP azonosítószámot.

A bankkártya adatok megadása és a bankkártyás fizetés az OTP Mobil Kft. / OTP Bank Nyrt. oldalán történik. A Szolgáltató/Bank a kártya adatokat a MARS autistákért Alapítvány, autizmus az ismeretlen világ felé nem továbbítja. A bankkártyaadatok kezelése a kártyatársasági szabályoknak megfelelően történik.

A bankkártyás fizetési felület használatával a felhasználó elfogadja, hogy a MARS autistákért Alapítvány, autizmus az ismeretlen világ által a www.marsalapitvany.hu oldalain megadott alábbi személyes adatai átadásra kerüljenek az OTP Mobil Kft. (1093 Budapest, Közraktár u. 30-32.) / OTP Bank Nyrt. mint adatkezelő részére. Az adattovábbítás célja: a felhasználók részére történő ügyfélszolgálati segítségnyújtás, a tranzakciók visszaigazolása és a felhasználók védelme érdekében végzett fraud-monitoring.

Az ismétlődő bankkártyás fizetés (továbbiakban: „Ismétlődő fizetés”) egy, az OTP Mobil Kft. által biztosított bankkártya elfogadáshoz tartozó funkció, mely azt jelenti, hogy a Vevő (Kártyabirtokos) által a regisztrációs tranzakció alkalmával megadott bankkártyaadatokkal a jövőben újabb fizetéseket lehet kezdeményezni a bankkártyaadatok újbóli megadása nélkül. Az ismétlődő fizetés történhet a Vevő aktív közreműködése nélkül (ebben az esetben a regisztrációs tranzakció során a Vevő hozzájárul az ismétlődő fizetésekhez), vagy történhet a Vevő eseti jóváhagyásával.

Az Ismétlődő fizetés alapja, hogy a Vevő a szóban forgó kereskedői elfogadóhelyen (webshop-felületen vagy az OTP Mobil Kft. fizető felületén) nyilatkozik, hogy Ismétlődő fizetést kíván igénybe venni. A bankkártyaadatok kezelése a kártyatársasági szabályoknak megfelelően történik.

A MARS autistákért Alapítvány, autizmus az ismeretlen világ weboldalán „Egyszeri hozzájárulásos” ismétlődő fizetést kezdeményezhet: ennél a módozatnál a Vevő a regisztrációs tranzakció alkalmával hozzájárul, hogy a kereskedő a jövőben esedékessé váló összegekre ismétlődő fizetést kezdeményezzen, és elfogadja, hogy ezzel előre meghatározott időközönként, előre meghatározott összegekkel beterhelésre kerül majd a bankkártyájához tartozó bankszámlaszám.

Tekintettel arra, hogy az „Egyszeri hozzájárulásos” ismétlődő fizetés során a Vevőnek nem kell hozzájárulnia az eseti tranzakciókhoz, az OTP Mobil Kft. a MARS autistákért Alapítvány, autizmus az ismeretlen világ által tévesen vagy jogtalanul kezdeményezett fizetési tranzakciókért semmilyen felelősséget nem vállal, és a tévesen vagy jogtalanul indított tranzakciók kapcsán a MARS autistákért Alapítvány, autizmus az ismeretlen világ a Vevők irányába köteles helytállni.

Figyelem(!): a bankkártyaadatok kezelése a kártyatársasági szabályoknak megfelelően történik. A bankkártyaadatokhoz sem a MARS autistákért Alapítvány, autizmus az ismeretlen világ, sem az OTP Mobil Kft. nem fér hozzá. A MARS autistákért Alapítvány, autizmus az ismeretlen világ az általa tévesen vagy jogtalanul kezdeményezett ismétlődő fizetéses tranzakciókért közvetlenül felel, fizetési szolgáltatójával (OTP Mobil Kft.) szemben bármilyen igényérvényesítés kizárt.

Az Alapítvány az alábbi adatkezelőkkel dolgozik együtt:

  • OTP Mobil Kft. (1093 Budapest, Közraktár u. 30-32.)
  • OTP Bank Nyrt. (1051 Budapest, Nádor utca 16.)

Ön az adatkezelési információk elolvasásával és elfogadásával (az elektronikus űrlap erre vonatkozó mezőjének bejelölésével) kifejezetten hozzájárul személyes adatainak a fenti célokból történő összegyűjtéséhez, feldolgozásához, tárolásához, a fenti adatkezelők részére történő továbbításához.

 

Az Adatokért való felelősség

Az Érintett kijelenti, hogy az általa megadott adatok helyesek. Az Adatkezelő a megadott Személyes Adatokat nem ellenőrzi. A Személyes Adatok megfelelőségéért az Érintett felel.

Cookie-k használata

A MARS autistákért Alapítvány, autizmus az ismeretlen világ az oldal látogatottságának a mérésére Google Analytics szolgáltatást használ. A látogatottság méréséhez a rendszer profiladatok és állapotadatok gyűjtéséhez, például a böngésző típusa, a belépés dátuma és ideje stb., úgynevezett „sütiket” (cookie-kat) használ. Az oldal használatával a látogató elfogadja a cookie-k használatát. A cookie-k olyan adatok, amelyek az oldal használatához szükségesek, és amelyek ideiglenesen a böngészőprogramról a látogató számítógépének merevlemezére kerülnek az oldal meglátogatásával. Önmagukban nem használhatók fel a látogató személyazonosságának beazonosítására, és az oldal elhagyása után a böngészőprogram beállításainak megfelelően törlődnek.

Az Érintett jogai, jogorvoslati lehetőségei

Az Érintett bármikor kérheti az Adatkezelőt Személyes Adatai ellenőrzésére és szükség esetén kérheti azok módosítását.

Az Érintett Személyes Adatainak kezeléséről az Adatkezelőtől bármikor írásban, az hello@marsalapitvany.hu címre küldött e-mailben tájékoztatást kérhet. Tájékoztatáskérést az alábbiakra vonatkozóan lehet kérni: az Érintettnek az Adatkezelő által kezelt adataira, azok forrására, az adatkezelés céljára, jogalapjára, időtartamára, esetleges adatfeldolgozó és további adatkezelők nevére és címére, az adatkezeléssel összefüggő tevékenységekre, valamint az adattovábbítással kapcsolatban arra, hogy kik és milyen célból kapták meg az Érintett adatait. A tájékoztatáskérésre az Adatkezelő a kézhezvételtől számított legrövidebb időn belül, de legfeljebb 30 napon belül írásban köteles tájékoztatást adni. (E-mail esetében a kézhezvétel időpontja, az e-mail elküldését követő első munkanap.)

Az Érintett az Info tv., valamint a Polgári Törvénykönyv alapján bíróság (érintett lakóhelye szerint illetékes törvényszék) előtt jogorvoslattal élhet, valamint bármilyen személyes adattal kapcsolatos kérdésben kérheti a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság segítségét (1125 Budapest Szilágyi Erzsébet fasor 22/C; postacím: 1530 Budapest, Pf. 5.; www.naih.hu).

Bármilyen egyéb adatkezeléssel kapcsolatos kérdéssel/észrevétellel az Adatkezelő munkatársai az hello@marsalapitvany.hu címen érhetők el.