A következőkben Rosie Weldon (angol autista felnőtt: https://www.rosieweldon.com/about-us) a mentális egészség és az autizmus kapcsolatáról ír, saját élményei alapján. A témakörök most elsősorban autista felnőttekről szólnak, azonban a későbbiekben lesz gyerekekkel kapcsolatos bejegyzés is.

A mentális egészség egy rendkívül széleskörű és összetett téma, és természetesen az alábbiakban leírtak nem minden autista ember esetében alkalmazhatóak.

1. Idő
Autista embernek az érzelmek azonnali értelmezése és feldolgozása egyenes út lehet az összeomláshoz. Intenzív érzelmek vagy stressz megéléséhez időre van szükség.

Fontos, hogy a hozzám közelállóknak mondhassam azt, hogy „Ma nem volt jó a napom, de még nem tudok róla beszélni”. Tudniuk kell, hogy ez nem nekik szól, csak időre van szükségem, mielőtt beszélni tudok arról, ami történt. Ha csak rágondolok, hogy mi történt, az agyam kétségbeesve “kiált”, hogy “hagyjam abba”.
Adj nekünk időt!

2. Szégyen vagy bűntudat
Akadnak helyzetek az életben, amikor akaratanul csalódást okozunk valakinek. Bármi is legyen az ok, néha egyszerűen nem tudunk megcsinálni valamit, akármennyire is szeretnénk.

A múltkor nem tudtam elmenni egy koncertre az egyik legjobb barátommal. El akartam menni, de nem tudtam. Nagyon, nagyon szégyelltem magam, hogy cserbenhagytam. Ő hihetetlenül megértő volt, és nem akarta, hogy rosszul érezzem magam, vagy lelkiismeretfurdalásom legyen.

Akadt viszont olyan helyzet is, amikor mások engem akartak hibáztatni és lelkiismeret furdalást kelteni valami miatt, amit nem tudtam megcsinálni. Ez nyilvánvalóan befolyásolta a mentális állapotomat.
Ha valamit nem tudunk megcsinálni, kérlek, értsd meg, és ne hibáztass minket!

3. Mentális energia
Teljesen a pszichés állapotomtól függ, hogy egy adott napon mit tudok megcsinálni, és mit nem. Minél jobban vagyok mentálisan, annál több helyzetet tudok kezelni. A változás, a zaj és az emberek sok más tényezővel együtt folyamatosan csökkentik az energiámat. Teljesen más környezeti hatások kezelésére kell energiát fordítanunk, mint egy nem autista embernek. Ha például, a megszokottól eltérően, nem otthon vacsorázunk, az számomra nagy energia befektetést jelent, ami kimerüléshez vezethet. Ugyanakkor, ha az érdeklődési körömmel kapcsolatos dologgal foglalkozhatok, az nagyon nagy energia feltöltést jelent számomra.

Ha autista emberrel kerülsz kapcsolatba, légy tisztában azzal, hogy ez az interakció nagy energia befektetésbe kerülhet számára. Ha egy autista családtagról vagy ismerősről van szó, alakítsatok ki egy olyan rendszert, ami lehetővé teszi számára, hogy tudjon szólni. Ez segíthet abban, hogy az autista ember ne jusson el a tűréshatáráig, illetve, hogy ne Te legyél a kiborulás oka.

4. Ma vagy holnap
A fenti két ponthoz kapcsolódva érdemes megemlíteni, hogy azért, mert egy autista ember egyik nap meg tud csinálni valamit, még nem jelenti azt, hogy másik nap ugyanúgy meg tudja csinálni. Számtalan olyan tényező van, ami hozzájárul ahhoz, hogy egy adott pillanatban meg tudok csinálni egy tevékenységet, vagy nem.
Kérlek, értsétek ezt meg!
(Emellett persze az is igaz, hogy ha valamit egyik nap nem tudunk megcsinálni, az nem jelenti azt, hogy soha nem is fogjuk tudni.)

5. MÁS. Nem hibás.
A depresszióm egyik kiváltó oka az volt (és lehet a jövőben is), hogy egy kudarcnak érzem magam, és csak terhelem az embereket a létezésemmel. Úgy éreztem, nem voltam elég jó másokhoz képest, nem tudtam megcsinálni azt, amit mások, és ezt nem tudtam elfogadni. A depresszió elleni küzdelmem kulcsa az volt, hogy örüljek mindannak, amit igenis, meg tudok csinálni, és felhagyjak azzal, hogy meg akarjak változni, és olyan dolgokat keressek magamban, amik nem léteznek.  A családom és a barátaim rendkívül sokat segítettek ebben a folyamatban (a terápiával együtt).
Mások vagyunk. Nem hibásak.

6. Szorongás
Az autizmus sokszor amolyan bolti promóciónak tűnhet, ahol “egyet fizetsz, kettőt kapsz”, mert a szorongás egy rendkívül gyakori kísérőtünet.

A legfontosabb dolog azok számára, akik egy szorongó családtagot, barátot támogatnak, az az, hogy mi legtöbbször tudjuk, hogy a szorongásunk irracionális. Például tudom, teljesen irracionális egész éjszaka fennmaradni azért, hogy újra és újra végig gondoljam, miként fogok másnap a kollégám autójába beszállni. Erre azt mondani, hogy „nem lesz semmi gond”, és „nincs miért aggódni” nem sokat segít.

A legjobb segítség, ha rávezetsz arra, ami nem logikus a gondolkodásomban az adott szituációban. Például amikor interjúra mentem, szörnyen szorongtam a kaputelefon használata miatt, mivel soha nem használtam még, és ezért ijesztő volt számomra. Egy barátom viszont logikusan végigvezetett a folyamaton, elmagyarázta, mi fog történni; megnyomom a gombot, várok a válaszra, elmondom a begyakorolt választ arról, hogy ki és miért vagyok ott, és megvárom, amíg kinyílik az ajtó. Ez segített abban, hogy a helyzetet számomra érthetőbb lépésekre bontsam le. A logikus magyarázatok mellett, a másik legjobb megoldás egy ilyen helyzetben a figyelemelterelés. Az agyamban a gondolatok egy „végeláthatatlan körben” pörögnek, ezért szükség van valamire, ami megszakítja ezt az “ördögi kört”. Ilyen lehet pl. az érdeklődési körömhöz, hobbimhoz kapcsolódó tevékenység.

7. Önbántalmazás
Az önbántalmazással kapcsolatos előítéletek vagy sztereotípiák többnyire tévesek. Az önbántalmazás egy kétségbeesett kísérlet arra, hogy vissza tudd venni az irányítást az agyad és a pszichéd felett. Aki nem tapasztalta még, valószínűleg nem is fogja megérteni. A legfontosabb az, hogy azonosítsuk magát a probléma forrását és megpróbáljuk azt, amennyire lehet, eltávolítani vagy csökkenteni.

A depresszióm legmélyebb pontján én is bántottam saját magam, amiről persze senki sem tudott, és nem is segélykiáltás volt; hanem védekező mechanizmus. Meg kellett tanulnom kezelni a depressziómat anélkül, hogy bántanám saját magamat.
Próbálj meg nyitott maradni, ha valakiről sejted vagy kiderül, hogy bántalmazza magát!

8. Őszinteség
Az autista emberek érzelmei végletesek lehetnek. Ez sok szempontból csodálatos dolog, ugyanakkor nyomasztó és zavarba ejtő is lehet. Megakadályozhat minket abban, hogy őszinték legyünk az érzelmeinkkel kapcsolatban. Ha szeretnéd, hogy megnyíljuk neked, kérlek, fogadd el minden érzelmünket, intenzitásukkal együtt!
Az autisták élete szélsőséges. Nem a közönyben élünk, nálunk minden, vagy semmi a tét.

9. Akkor is hívj el, ha legutóbb nemet mondtam
Lehet, hogy nem tudok részt venni azon a bulin, vagy nem tudok veled elmenni vásárolni. Viszont, ha meghívsz, tudom, szeretnéd, hogy ott legyek, ha tudok.  A meghívással lehetőséget adsz nekem dönteni; ha nem kérdezel meg, nem tudhatod, képes vagyok-e rá. Az elvárások nélküli meghívás a világot jelenti az autista emberek számára. Akkor is, ha nemet mondunk minden alkalommal, kérdezz meg minket.

10. Egyedül vagy magányosan
Szeretek egyedül lenni. Viszont nem szeretek magányos lenni. Óriási különbség van a kettő között. Az emberek és a kommunikáció lefárasztanak. Azonban a tudat, hogy csodálatos barátaim és családtagjaim vannak, a világot jelentik számomra. A legjobb barátommal beszélgetni a legjobb dolog a világon. Bár sok embernek furcsa lehet, ahogyan a szociális kapcsolatokat kezelem, én nem érzem magam magányosnak.

Volt olyan, hogy elszigeteltnek éreztem magam a családomban is. Vagy félreértettek, mikor azért küzdöttem, hogy megértessem magam.

Az autisták szeretnek egyedül lenni. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem fontos tudniuk, hogy a körülöttük lévő emberek törődnek velük, és szeretik őket. Sokszor egyedüllétre van szükségük, hogy mentálisan feltöltődjenek. A magányosság viszont senkinek sem jó.

Összefoglalás
A mentális betegségek és az autizmus gyakran kéz a kézben járnak. Ha van autista családtagod, nézz utána a mentális betegségek, azon belül a depresszió különböző jeleinek. Győződj meg róla, hogy van valaki, akihez bizalommal tud fordulni, aki ítélkezés nélkül meghallgatja őt.

Sokszor azt vettem észre, hogy a hozzám közelállók úgy érezték, nekik kell engem „megjavítaniuk”. Nekem viszont soha nem volt szükségem arra, hogy bárki „megjavítson”. Csak arra volt szükségem, hogy mellettem álljanak, mikor orvosi segítségre volt szükségem, hogy újra a saját lábamra állhassak. Arra volt szükségem, hogy velem harcoljanak, ne értem.

Ne gondold, hogy minden választ tudnod kell a lelki egészséggel kapcsolatban ahhoz, hogy beszélgetni tudj erről autista szeretteiddel (vagy akár bárkivel).

Mások vagyunk. Nem hibásak.

forrás: https://www.rosieweldon.com/allblogs/autisticsmentalhealth
fordította: Nagy Gabriella
lektorálta: Mádi-Szabó Eszter és Kassai Edit

 

Címkék: