Interjú Armani Williams-szel, az első autista NASCAR autóversenyzővel

Utoljára frissítve: 2019 április 7.

Armani Williams 18 éves, Detroitból származó profi NASCAR autóversenyző. Célja, hogy a versenyzésen keresztül felhívja a figyelmet az autizmusra, illetve, hogy ezáltal is jobb életkörülményeket és lehetőségeket teremtsen az autista emberek családjainak. A Calabrese Motor Sports, illetve a Flyin’ Dutchman Racing versenyzője.

 1. Mik voltak az autizmussal kapcsolatos legnagyobb kihivásaid?

Úgy érzem, hogy a legnagyobb kihávást  a kommunikáció és a társadalmi interakció jelentik számomra. Egész életemben különböző nehézségekkel küzdöttem, de folyamatosan sikerült javítanom a hozzáállásomon, pl. egyre proaktívabb vagyok  emberek társaságában, ami hosszú távon is fontos, hiszen az autizmus az életem része.

 1. Hány éves voltál, amikor elkezdtél beszélni?

Jó kérdés. Nem igazán emlékszem, mert nagyon kicsi lehettem.  Azt hiszem, hogy körülbelül  2 -3 éves korom körül lehetett. Sokszor időbe telik, mire az ember az első szavait megtanulja kimondani.

 1. Voltak szenzoros nehézségeid? Ha igen, hogyan tanultad meg azt legyőzni?

Igen, volt néhány szenzoros nehézségem, különösen, amikor meg fiatalabb voltam. Vannak, amik még ma is jelentkeznek, ugyanakkor képes voltam csökkenteni ezek előfordulását, az által, hogy megpróbáltam a környezetemre koncentrálni, megfigyelni, hogy mi történik a világban körülöttem. Például, ha látok vagy hallok valamit, amit nem  teljesen értek, az internet és Google segitségét veszem igénybe, hogy ismeretet szerezzek ezekről a dolgokról. Minél többet tanulok a különböző dolgokról, annál könnyebben tudom az információt az agyamban úgy tárolni, hogy a következő alkalommal, amikor ugyanaz a dolog előjön, már úgy tudom érzékelni, hogy „Ó, én már hallottam erről korábban”, vagy „Hé, tudom, mi ez.”

 1. Hogyan ösztönözték a szüleid, hogy közösségben is interaktivabbá válj?

Amikor elértem azt a pontot, hogy már teljesen el tudtam engedni magam más emberek társaságában, akkor a következő lépésként, meg kellett hogy tanuljam, hogyan kommunikáljak ezekkel az emberekkel. A szüleim nagyon sokat segitettek abban, hogy megtanuljam az általános beszélgetési formák alapjait, hogy hogyan tudjak megőrizni/fenntartani bármilyen kapcsolatot, hogyan éljek meg egy talalkozót számomra még ismeretlen emberekkel stb. A szüleim nagyon sokat támogattak engem és segítségük nélkül el sem tudom képzelni, hogy most milyen lenne az életem.

 1. Mi keltette fel az érdeklődésedet a NASCAR versenyzésben?

Ez egy jó kérdés. Már nagyon fiatalon érdekelt a vezetés. Gyerekként egész napokot töltöttem el azzal hogy az akció figurás autóimmal játszottam. Aztán, amikor először megnéztem egy NASCAR versenyt, ez az érdeklődés teljesen más szintre került. Non-stop versenyeket néztem, és teljesen lenyűgözött, hogy ezek a kocsik milyen gyorsan tudnak menni, megelőzik egymást, és a győztes még egy trófeát is kap a verseny végén. Annyira tetszett az egész, hogy egy nap azt mondtam az édesapámnak, hogy amikor felnövök, profi autóversenyző szeretnék lenni.

 1. Hogyan tanultál meg autót vezetni?

Elég korán megtanultam a gáz- és fékpedálokat, illetve a kormánykereket kezelni. Miután megtanultam, a vezetés alapjait, az egész elég könnyen ment, ez már egyenesen vezetett a jogositvány megszerzéséig, illetve a versenyzői karreier felé.

 1. Milyen tanácsot adnál azoknak a fiatal, autista felnőtteknek, akik félnek a vezetés megtanulásától?

Azt mondanám nekik, hogy ne féljenek valami olyat tanulni, amit eddig még nem próbáltak. Miután kemény munkával és elkötelezettséggel megtanulták a kormánykerék működésének alapjait, a gáz- és fékpedál működtetését, már minden könnyebb lesz pl. kényelmesebb lesz az úton, autópályákon, vagy akár a versenypályán való vezetés is.

 1. Mit szeretsz a legjobban a versenyzésben?

Imádom a versenypályán való száguldás örömét, és azt, hogy minden alkalommal, amikor becsatolom az övem, versenyben vagyok a győzelemért. Maga a verseny atmoszférája, hogy másik versenyzőkkel, csapat tulajdonosokkal, versenybirókkal, szponzorokkal lehetek körbe véve, hihetetlen számomra, és az egész verseny közösség egy tényleg különleges élmény.

 1. Hogyan segített az autizmus számodra versenypilótaként?

Jó kérdés. Tudod, az hogy autista vagyok inkább előnyt jelent számomra, mert nagyon tudok összpontositani a kormánykerék mögött. Ez, illetve a következetes, kiegyensúlyozott munka és az a képesség, hogy a verseny előtt a verseny egészéről kitudok alakitani magamban egy képet, hasznomra válik, és sokat segít abban, hogy profi versenyzőként tovább fejlődjek.

 1. Melyek a kedvenc gyermekkori emlékeid?

Kedvenc gyermekkori emlékeim azok, amikor először jártam egy igazi NASCAR versenyen. 10 éves lehettem és apámmal úgy döntöttünk, hogy Indianapolisba indulunk, az Indianapolis Motor Speedway Brickyard 400-as versenyt megnézni. Emlékszem, ahogy a kanyarban lévő lelátón ültünk, és a versenypályát, a versenyautókat és a versenyt néző rajongókat először láttam a saját szemeimmel. Csak arra tudtam gondolni: „Wow. Szóval ilyen az, amikor egy versenyt nem a Tvben, hanem élőben néz az ember.” El tudod képzelni, hogy mennyire le voltam nyűgözve akkor.

 1. Mi tanulsz a főiskolán?

Gépgyártást tanulok. Nehéz, de ez az egyetlen dolog, ami közel áll témájában a versenyzéshez, így erre esett a választásom.

 1. Mik voltak a kedvenc tantárgyaid a középiskolában?

A kedvenc tantárgyam a matek. Tényleg nagyon szeretem, mert segít problémamegoldást tanulni, és különböző kalkulációkat végezni, amit nagyon szeretek csinálni.

 1. Miért választottad az Oakland Egyetemet?

Különböző Michigan állambeli egyetemekre felvételiztem, többek között az Oakland Egyetemre is. Végül az Oakland-re és öt másik iskolába is felvettek. Valamiért viszont úgy éreztem, hogy az Oakland Egyetemen van a helyem. Körülnéztem a campuszon, és nagyon szépnek találtam, így úgy döntöttem, hogy az Oaklandi Egyetemen szeretném folytatni a tanulmányaim.

 1. Milyen tanácsot adnál a fiatal autista felnőtteknek?

Azt tanácsolnám nekik, hogy ha van egy álmuk, amit szeretnének megvalósítani, akkor csak induljanak el és próbálják meg.  Ne addják fel az álmaikat, maradjanak bátrak, higgyenek magukban, és dolgozzanak keményen, hogy később azzal foglalkozhassanak, amit szeretnek.

 1. Kérjük, ossz meg egy humoros történetet az életedből.

Rendben. Az Indianai Elkhart megyében, a New Paris Speedway-en versenyeztem. Ez egy 20 körös kivilágitott versenypálya, ami végülis az első olyan versenyem lett, amit megnyertem. Viszont annyira izgultam, hogy az utolsó körben kihúztam a pályáról, és nem vettem észre, hogy még a győzelmi sávon is át kellene mennem. Ekkor néhányan odaszaladtak az autómhoz, és mondták, hogy „Hé te, vissza kell menned a pályára, hogy megnyerd a versenyt.„  Ekkor esett csak le, hogy valóban  „Vissza kell vezetnem a célegyenesig” – csak nevetni tudtam magamban. De végül visszamentem a pályára, meglengették a kockás zászlót, és kaptam egy nyerteseknek járó trófeát. Nagyon szuper élmény volt!

forrás: https://the-art-of-autism.com/an-interview-with-armani-williams-the-first-nascar-driver-on-the-autism-spectrum/?fbclid=IwAR2VWVa400sbn214HCUv3p6m6YWkk0vvMhsjJynBZNww-JIPLmKaGBa_qTk
fordította: Nagy Gabriella
lektorálta: Szilvásy Zsuzsanna és Kassai Edit

Oszd meg ismerőseiddel:

Az autizmus diagnózis kézbe vétele után sok kérdés merül fel minden szülőben. A gyakran egymásnak ellentmodó információ között nagyon nehéz eligazodni az autizmus univerzumában. A MARS Alapítvány ebben segít.

Segíts te is, hogy még több szülőt tudjunk támogatni!

14 hasznos tanács azoknak, akik az autista fiammal szeretnének barátkozni>
Évek telnek el, mire kiderül, hogy autista a gyerek. A Mars Alapítvány utánajárt, miért.
0

Adatkezelési Szabályzat – Hírlevél

Személyes Adat: természetes személlyel, mint Érintettel kapcsolatba hozható önkéntesen megadott információ (név, lakcím, e-mail cím, születési évszám, stb.), amely alapján közvetlenül vagy közvetlenül levonható, az érintettre vonatkozó következtetés.

Érintett: bármely meghatározott, személyes adat alapján azonosított vagy – közvetlenül vagy közvetve – azonosítható természetes személy.

Adatkezelő: Mars Alapítvány munkatársa

Adatfeldolgozás: az adatkezelési műveletekhez kapcsolódó technikai feladatok elvégzése (függetlenül a műveletek végrehajtásához alkalmazott módszertől és eszközöktől, valamint az alkalmazás helyétől).

Adatkezelés: az alkalmazott eljárástól függetlenül az adatokon végzett bármely művelet, különösen az adatok gyűjtése, felvétele, rögzítése, rendszerezése, tárolása, megváltoztatása, felhasználása, lekérdezése, továbbítása, nyilvánosságra hozatala, összehangolása vagy összekapcsolása, zárolása, törlése és megsemmisítése, valamint az adatok további felhasználásának megakadályozása.

Adattovábbítás: az adat meghatározott harmadik személy számára történő hozzáférhetővé tétele.

 

Az Adatkezelés jogalapja, célja és időtartama

Az adatkezelési szabályzat hatálya kiterjed az Adatkezelőre - beleértve annak valamennyi, az adatkezeléssel érintett munkatársát -, és valamennyi olyan adatra, amelyet a tevékenysége során megszerzett és kezelt.

Az Érintett a Mars Alapítvány hírlevelére való feliratkozással és termékek vásárlásával egyidejűleg elfogadja az Adatkezelési Szabályzatban leírtakat. Az Adatkezelő az Érintett adatait alábbi jogszabályokban megfogalmazott alapelveknek és jogszabályoknak megfelelően kezeljük:

 • Az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendelete („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”),
 • Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”),
 • A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény („Ptk.”)
 • A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény („Grtv.”).

Az adatkezelés célja

 • Mars Alapítvány szolgáltatásaival kapcsolatos információk, illetve tevékenységi körébe tartozó egyéb információk megosztása rendszeres jelleggel
 • Megrendelések, vásárlások teljesítése

Az Érintett önkéntes hozzájárulását követően a megadott személyes adatok kezelése mindaddig fennmarad, amíg az Érintett kifejezetten írásban nem kéri azok kezelésének megszüntetését. A törlés időpontja az Érintett törlési igényének beérkezésétől számított 15 nap.

Az adatkezelés

Az Adatkezelő az Érintett Személyes Adatait rögzíti, tárolja és felhasználja.

Az Adatkezelő a megadott Személyes Adatokat a jelen Szabályzatban meghatározottaktól eltérő célokra nem használhatja fel. Az Adatkezelő a Személyes Adatokat harmadik személynek vagy hatóságok számára – kivéve a törvény ettől eltérő rendelkezése esetén – kizárólag az Adományozott előzetes hozzájárulásával adhatja ki.

Az Adatkezelő a megadott adatokat a tőle elvárható gondossággal kezeli, így gondoskodik arról, hogy a kezelt adatokhoz illetéktelen személy ne férhessen hozzá, ne hozhassa nyilvánosságra, ne továbbíthassa, valamint azokat ne módosíthassa, törölhesse. A technikailag kivédhetetlen, előre nem látható támadások által okozott esetleges károkért az Adatkezelő nem felel.

A megadott adatok megismerésére az alábbi személyek jogosultak betekinteni:

 • az Adatkezelő valamennyi, a munkája során az adatkezelésben érintett munkatársa

Az Adatkezelő az online tartalomszolgáltatás nyújtásához technikailag elengedhetetlenül szükséges adatokat kezeli. Ugyanakkor az eltérő adatkezelési célok esetében eltérő jogalapokat és eltérő időtartamokat állapítottunk meg. A honlap meglátogatása a felhasználási feltételeit, illetve az adatkezelési tájékoztatónk tartalmának automatikus elfogadását jelenti. Viszont a honlap működése során az általunk alkalmazott WordPress tartalomkezelő rendszer nem rögzíti IP azonosítószámot.

A bankkártya adatok megadása és a bankkártyás fizetés az OTP Mobil Kft. / OTP Bank Nyrt. oldalán történik. A Szolgáltató/Bank a kártya adatokat a MARS autistákért Alapítvány, autizmus az ismeretlen világ felé nem továbbítja. A bankkártyaadatok kezelése a kártyatársasági szabályoknak megfelelően történik.

A bankkártyás fizetési felület használatával a felhasználó elfogadja, hogy a MARS autistákért Alapítvány, autizmus az ismeretlen világ által a www.marsalapitvany.hu oldalain megadott alábbi személyes adatai átadásra kerüljenek az OTP Mobil Kft. (1093 Budapest, Közraktár u. 30-32.) / OTP Bank Nyrt. mint adatkezelő részére. Az adattovábbítás célja: a felhasználók részére történő ügyfélszolgálati segítségnyújtás, a tranzakciók visszaigazolása és a felhasználók védelme érdekében végzett fraud-monitoring.

Az ismétlődő bankkártyás fizetés (továbbiakban: „Ismétlődő fizetés”) egy, az OTP Mobil Kft. által biztosított bankkártya elfogadáshoz tartozó funkció, mely azt jelenti, hogy a Vevő (Kártyabirtokos) által a regisztrációs tranzakció alkalmával megadott bankkártyaadatokkal a jövőben újabb fizetéseket lehet kezdeményezni a bankkártyaadatok újbóli megadása nélkül. Az ismétlődő fizetés történhet a Vevő aktív közreműködése nélkül (ebben az esetben a regisztrációs tranzakció során a Vevő hozzájárul az ismétlődő fizetésekhez), vagy történhet a Vevő eseti jóváhagyásával.

Az Ismétlődő fizetés alapja, hogy a Vevő a szóban forgó kereskedői elfogadóhelyen (webshop-felületen vagy az OTP Mobil Kft. fizető felületén) nyilatkozik, hogy Ismétlődő fizetést kíván igénybe venni. A bankkártyaadatok kezelése a kártyatársasági szabályoknak megfelelően történik.

A MARS autistákért Alapítvány, autizmus az ismeretlen világ weboldalán „Egyszeri hozzájárulásos” ismétlődő fizetést kezdeményezhet: ennél a módozatnál a Vevő a regisztrációs tranzakció alkalmával hozzájárul, hogy a kereskedő a jövőben esedékessé váló összegekre ismétlődő fizetést kezdeményezzen, és elfogadja, hogy ezzel előre meghatározott időközönként, előre meghatározott összegekkel beterhelésre kerül majd a bankkártyájához tartozó bankszámlaszám.

Tekintettel arra, hogy az „Egyszeri hozzájárulásos” ismétlődő fizetés során a Vevőnek nem kell hozzájárulnia az eseti tranzakciókhoz, az OTP Mobil Kft. a MARS autistákért Alapítvány, autizmus az ismeretlen világ által tévesen vagy jogtalanul kezdeményezett fizetési tranzakciókért semmilyen felelősséget nem vállal, és a tévesen vagy jogtalanul indított tranzakciók kapcsán a MARS autistákért Alapítvány, autizmus az ismeretlen világ a Vevők irányába köteles helytállni.

Figyelem(!): a bankkártyaadatok kezelése a kártyatársasági szabályoknak megfelelően történik. A bankkártyaadatokhoz sem a MARS autistákért Alapítvány, autizmus az ismeretlen világ, sem az OTP Mobil Kft. nem fér hozzá. A MARS autistákért Alapítvány, autizmus az ismeretlen világ az általa tévesen vagy jogtalanul kezdeményezett ismétlődő fizetéses tranzakciókért közvetlenül felel, fizetési szolgáltatójával (OTP Mobil Kft.) szemben bármilyen igényérvényesítés kizárt.

Az Alapítvány az alábbi adatkezelőkkel dolgozik együtt:

 • OTP Mobil Kft. (1093 Budapest, Közraktár u. 30-32.)
 • OTP Bank Nyrt. (1051 Budapest, Nádor utca 16.)

Ön az adatkezelési információk elolvasásával és elfogadásával (az elektronikus űrlap erre vonatkozó mezőjének bejelölésével) kifejezetten hozzájárul személyes adatainak a fenti célokból történő összegyűjtéséhez, feldolgozásához, tárolásához, a fenti adatkezelők részére történő továbbításához.

 

Az Adatokért való felelősség

Az Érintett kijelenti, hogy az általa megadott adatok helyesek. Az Adatkezelő a megadott Személyes Adatokat nem ellenőrzi. A Személyes Adatok megfelelőségéért az Érintett felel.

Cookie-k használata

A MARS autistákért Alapítvány, autizmus az ismeretlen világ az oldal látogatottságának a mérésére Google Analytics szolgáltatást használ. A látogatottság méréséhez a rendszer profiladatok és állapotadatok gyűjtéséhez, például a böngésző típusa, a belépés dátuma és ideje stb., úgynevezett „sütiket” (cookie-kat) használ. Az oldal használatával a látogató elfogadja a cookie-k használatát. A cookie-k olyan adatok, amelyek az oldal használatához szükségesek, és amelyek ideiglenesen a böngészőprogramról a látogató számítógépének merevlemezére kerülnek az oldal meglátogatásával. Önmagukban nem használhatók fel a látogató személyazonosságának beazonosítására, és az oldal elhagyása után a böngészőprogram beállításainak megfelelően törlődnek.

Az Érintett jogai, jogorvoslati lehetőségei

Az Érintett bármikor kérheti az Adatkezelőt Személyes Adatai ellenőrzésére és szükség esetén kérheti azok módosítását.

Az Érintett Személyes Adatainak kezeléséről az Adatkezelőtől bármikor írásban, az hello@marsalapitvany.hu címre küldött e-mailben tájékoztatást kérhet. Tájékoztatáskérést az alábbiakra vonatkozóan lehet kérni: az Érintettnek az Adatkezelő által kezelt adataira, azok forrására, az adatkezelés céljára, jogalapjára, időtartamára, esetleges adatfeldolgozó és további adatkezelők nevére és címére, az adatkezeléssel összefüggő tevékenységekre, valamint az adattovábbítással kapcsolatban arra, hogy kik és milyen célból kapták meg az Érintett adatait. A tájékoztatáskérésre az Adatkezelő a kézhezvételtől számított legrövidebb időn belül, de legfeljebb 30 napon belül írásban köteles tájékoztatást adni. (E-mail esetében a kézhezvétel időpontja, az e-mail elküldését követő első munkanap.)

Az Érintett az Info tv., valamint a Polgári Törvénykönyv alapján bíróság (érintett lakóhelye szerint illetékes törvényszék) előtt jogorvoslattal élhet, valamint bármilyen személyes adattal kapcsolatos kérdésben kérheti a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság segítségét (1125 Budapest Szilágyi Erzsébet fasor 22/C; postacím: 1530 Budapest, Pf. 5.; www.naih.hu).

Bármilyen egyéb adatkezeléssel kapcsolatos kérdéssel/észrevétellel az Adatkezelő munkatársai az hello@marsalapitvany.hu címen érhetők el.