A neurodiverzitás alapjai

Ő Pat.

Ez itt Pat agya.

Ez itt Pat a barátaival.


Mindenkinek van agya.

De nincs két egyforma agy.

 
Ez a neurodiverzitás.


neuro-
képző, mely az idegekre vagy az idegrendszerre vonatkozik

diverzitás
főnév, a sokféleség állapota

diverz
melléknév, nagyfokú változatosságot mutatni; nagyon különbözőnek lenni

Néhány ember agya hasonlóan működik, ezért a viselkedésüket egyforma jelzővel minősítik.

Az egyik ilyen címke a „normális”, ami ebben az értelemben valami ilyesmit jelent:
Úgy néz ki, mint az emberek többsége, és mindenféle támogatás nélkül oly módon működik, ahogyan azt elvárjuk a társadalmunkban élő emberektől. Néha az emberek a normális helyett a „neurotipikus” kifejezést használják.

Ilyen minősítés még a skizofrén, a bipoláris, az autista, és az epilepsziás.

Ezek a címkék a neurodiverzitás jelei, vagyis az agy fejlődése eltérését a „normális” -tól.
Az így minősített emberek a neurodivergensek.

 

Nem minden neurodiverzitást diagnosztizálnak, sőt nem is mindegyik diagnosztizálható. Ez azt jelenti, hogy nem minden ember neurotipikus, aki annak tűnik.

 

A patológiás szemlélet szerint mindegyik fenti minősítés nevében szerepel a „zavar” szó (kivéve persze a „normális” címke), és azt gondoljuk, hogy ez a neurodiverzitás kezelést igényel, hogy ezek az emberek és a gondolkodásmódjuk átlagosabbnak tűnjön.

A neurodiverzitás alapelve, hogy a sokféleség jó, és hogy a neurodiverz emberek úgy értékesek, amilyenek, és nem kellene erőltetni vagy kényszeríteni őket, hogy olyan terápiákon vegyenek részt vegyenek, amelyek „normálisabbá” teszik őket.

A neurodiverzitás lehet veleszületett (például Autizmus), vagy szerzett (például traumás agyi sérülés). Természetesen, ha valaki nem tud úgy működni, ahogy szeretne, vagy veszélyben van, az nem jelenti azt, hogy nem kell kezelést, segítséget kérnie annak érdekében, hogy gondoskodni tudjon magáról. Ez azonban egy olyan döntés, amit mindenkinek magának kell meghoznia, anélkül, hogy mások nyomást gyakorolnának rá pusztán azért, hogy megfeleljenek a társadalom normákról alkotott elvárásainak.

A neurodiverzitás nem „jó” vagy „rossz”. Csak az, ami. Minden neurodiverz embernek joga van eldönteni, hogy milyen segítségre van szüksége. A Neurodiverzitás Mozgalom tagjai, támogatják és felszólalnak az egyéneknek szabad választásának jogáért.

Pat, Alex, Drew, Lee, Jess és Sal elégedettek a saját diverzitásukkal és a csapatuk tarkaságával. Támogatják egymást, és értékelik mindenkinek azokat a speciális képességeit, amik a baráti körüket erősítik.


forrás: 
https://hellomichelleswan.com/q-a/what-is-neurodiversity/?fbclid=IwAR3jVu6pCEvzYK4Nue0-INjdPHUtTJFeq0c5JKU6ic3FeXuDJ0o1-cfCjhU
fordította: Maczák Orsolya
lektorálta: Szilvásy Zsuzsanna és Kassai Edit

Címkék: