Vajon él-e még az ember, aki a világ legelső autizmus diagnózisát kapta? Gyógyítható-e az autizmus? Körülbelül hány autista ember él Magyarországon? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel bombáztuk a látogatókat a Brain Baron.

De mi is az a Brain Bar? Ez egy lassan hagyománnyá váló rendezvény, ami elsősorban az egyetemistákat célozza, innovatív megoldásokkal, előadásokkal, vitákkal.

A standunk neve: „Embrace the spectrum”, amit nehéz pontosan lefordítani. A legjobb fordítás talán: Fogadd el az autistákat (spektrumot)! Tudtuk, hogy a rendezvényen innovatív megoldásokkal állnak elő a különböző cégek. A célunk az volt, hogy beszélgessünk az autizmusról a rendezvény látogatókkal, akik elsősorban egyetemisták, fiatal felnőttek voltak, de volt 14 hónapos és több mint 60 éves érdeklődőnk is. Ehhez persze valamilyen izgalmas megoldással kellett előállnunk. Részben lehetőség volt a standunkon a virtuális valóságban egy ingerekkel éppen túltelítődő kisfiú bőrébe bújni a modellezett bevásárló centrumban.

Másrészt kitaláltunk egy kvízt, néhány közepesen nehéz, de néha meglehetősen trükkös kérdéssel. A mood macikat – akik a képen láthatóak – használtuk motivációnak. Aki jól töltötte ki a tesztet, mood macit nyert.

Ez annyira bejött, hogy 2 nap alatt 240 kvízt töltöttek ki a látogatók. Mivel a rendezvény kétnyelvű volt angol és magyar nyelven is lehetőség volt játszani. Összesen 35 macit nyertek, ami azt jelenti, hogy a válaszolók 15%-ban tökéletesen megválaszolták a kérdéseket, amik nem is voltak olyan könnyűek.

  • A 15% kevésnek tűnik, de ha egyesével nézzük a kérdéseket és válaszokat, akkor van okunk az örömre.
  • Teljes középiskolás osztályok nyertek 1-1 Vándormacit.
  • A látogatók 96% százaléka biztos abban, hogy az oltások nem okoznak autizmust.
  • 90% százaléka pedig tudja, hogy az autizmus nem gyógyítható.

Az egyik érdekes beszélgetésünk éppen ehhez a kérdéshez kötődik. Egy fiatal fiú miután kitöltötte a tesztet, visszajött, hogy leellenőrizzük, és azt mondta, hogy nem ért egyet a kérdéssel. Érdekes volt vele beszélgetni arról, hogy szükség van-e „gyógyításra” és ha igen, kinek van rá szüksége.

A kvíz legelső kérdésével kapcsolatban („Az ember, aki az első hivatalos autizmus diagnózist megkapta még mindig él. Az USA-ban, Mississippi államban lakik.”) 1 fiatal lány megjegyzése szívet melengető volt, mikor mondtuk neki, hogy sajnos nem jó a válasz, mert már nem él.

Két tévhit van, ami – úgy tűnik – még mindig nagyon erősen tartja magát.

Az egyik, hogy az autista emberek nem néznek a szemünkbe, a másik pedig, hogy az autizmus és az Asperger szindróma két teljesen különböző dolog. Egyébként még ezekben az esetekben is a többség tudta a helyes választ, de ezeket rontották el a legtöbben: 43%.

Nekünk van tippünk, hogy miért rontották el ezeket a válaszokat olyan sokan.

Szerintetek, mi az oka, hogy ezek a tévhitek még mindig ilyen erősen tartják magukat?

Szerző: Szilvásy Zsuzsanna

 

Címkék: