A világnap környékén nagyon sok szó esik az autista emberekről, számtalan szervezet, számtalan szlogenjével találjuk magunkat szembe.

Az egyik kulcs fogalom, ami legtöbbször szembe jön, ma már szerencsére a megértés. Az autista embereknek nem tudunk anélkül segíteni, hogy megértenénk őket. Természetesen az elfogadás és a befogadás is nagyon fontos, de a jó segítéshez megértés kell.

Egy siket gyerek szüleitől sem várjuk el, hogy magától tanulja meg a jelnyelvet, és egy mozgásban akadályozott gyerek szülője sem lesz kapásból gyógytornász. Ugyanígy az autista gyerekek családjainak is meg kell tanulniuk, hogyan tudnak jól segíteni. Ahhoz azonban, hogy az autista gyerekek és felnőttek a hétköznapokban, az óvodákban, az iskolákban, a munkahelyeken is megtalálják a helyüket, szükségük van a társadalom megértésére is.

Érdekes módon a helyzet, amiben több, mint egy éve élünk, a világjárvány által megváltozott életünk és az abból adódó frusztrációink talán segít egy kicsit jobban megérteni azt, hogy mit érezhetnek az autista emberek, és talán segít egy kicsit a stigmákat elhalványítani.

Legközelebb, amikor azt gondoljuk, hogy egy autista ember agresszív, olvassunk bele a járvánnyal és az oltással kapcsolatos hisztérikus a hozzászólásokba a közösségi média felületeken. Ezeket a sokszor extrém módon indulatos hozzászólásokat a frusztráció szüli. Nagyon sok autista ember nem egy év, hanem egész élete során ilyen borzasztóan erős frusztrációban él.
Ami most nekünk nehéz; megérezni, hogy mennyire mehetünk valakihez közel; vagy maszkkal eltakart arcvonásainak a látványa nélkül felismerni, hogyan érez; vagy megérteni, amit mond anélkül, hogy a szájáról tudnánk olvasni. Ezek, mind-mind olyan dolgok, amit az autisták minden áldott nap megélnek.

Ahhoz, hogy ezt a furcsán szorongató, kaotikus világot kicsit érthetőbbé tegyék számunkra, az államok és nemzetközi szervezetek olyan ismeretterjesztő anyagokat készítenek, amik telis tele vannak, vizuális segítséggel: rövid animációs filmek az oltás hatásáról, folyamatábra kézmosás helyes módjáról, emlékeztető piktogram a maszkviselésről, a távolságtartást segítő vonalak és matricák mindenütt.
Amikor vizuális segítségről beszélünk autizmus esetén, akkor pont erről beszélünk; hogy képekkel, piktogramokkal, folyamatábrákkal egyszerűbben érthetővé tegyük a világot nekik és nekünk is.