14 hasznos tanács azoknak, akik az autista fiammal szeretnének barátkozni

Utoljára frissítve: 2019 február 17.

Átkozott közösségi média. Igazából elég vegyes érzelmekkel viseltetek iránta. Egyrészt imádom, ahogy összehoz minket a világháló egy biztonságos és kényelmes szegletében, hogy megoszthassuk egymással aggodalmainkat, sikereinket vagy mindennapi morgásainkat. Ugyanakkor gyűlölöm is, amiért újra és újra ráébreszt a tényre, hogy a fiam mennyire egyedül van – a közösségi háló világában csakúgy, mint a valóságban. Elviselhetetlen, hogy mindezt akár az edzőteremben is képes az arcomba nyomni, mivel az a béna elliptikus tréner annyira unalmas, hogy muszáj picit facebookoznom közben.

Tudom jól, hogy a fiam néha tudatosan választja a magányt. Végül is egyedül lenni egyszerűbb. Ugyanakkor azt is tudom, hogy időnként azért marad magára, mert az emberek, különösen a tinédzserek, nem tudnak mit kezdeni azzal, aki „más”. Gyakran attól való félelmükben, hogy valamit rosszul csinálnának, inkább nem tesznek semmit.

A fiamat a legtöbben imádják az osztályában. Igazán kedvesek, gondoskodók és őszinte nyíltsággal fordulnak felé. Ugyanakkor érthetően nem nagyon tudják, mi következzen a „Hello!” után. És ezzel a fiam is így van. Nem hibáztatom őket, de szeretném megmutatni nekik, hogy ha tényleg akarják, nem tudják „elrontani” a dolgot.

Ezért álljon most itt Nektek, a fiammal barátkozni kívánó, vagy a fiamhoz hasonló autista tinédzsereknek tizennégy tanács, amit érdemes megfontolni, ha „jól” akarjátok csinálni.

 1. Kérdezz

Kérdezd meg, lenne-e kedve moziba menni! Kérdezd meg, szereti-e a Star Wars-t, a pizzát vagy a fagyit! Ha tudni szeretnéd, csak kérdezned kell.

 1. Fogadd el

Fogadd el őt olyannak, amilyen! Előfordulhat, hogy egy-két dolog, amit mond vagy tesz, teljesen értelmetlennek tűnik számodra. Neki viszont nem az, ezt el kell fogadni. Fogadd el őt magát, és ha valami nem világos, megint csak kérdezz! Kérdezd meg, miért csinálja, amit csinál, így a végén te is megérted.

 1. Hívd el

Jusson eszedbe, vond be őt! Ha az iskola, egy próba vagy egy focimeccs után mindannyian pizzázni vagy fagyizni mentek, szóljatok neki is! Még akkor is, ha úgy tűnik, szívesebben maradna egyedül. A többi gyerekhez hasonlóan neki is nagyon jól esik, ha úgy érzi, gondoltok rá és őt is beveszitek. Ha végül mégsem tart veletek, akkor is jól esik a tudat, hogy elhívtátok.

 1. Tudj meg minél többet

Tájékozódj egyrészt az autizmusról általában, másrészt próbáld őt magát is megismerni! Tudd meg, mi ez a nagy felhajtás az ételek körül, vagy miért olyan fontosak számára a szabályok. Derítsd ki, miért viselik meg annyira az új helyzetek, és miért jár kizárólag kék vagy szürke egyszínű pólóban.

 1. Tudj megbocsátani

Csakúgy, mint bármelyik barátod, a fiam is hibázhat. Néha kegyetlenül őszinte, mert egyszerűen nem tudja, hogy ezt máshogy is lehet. Ha a fodrászod egy cseppet túlzásba vitte a hajvágást, és a frizurád egy picit…hm..nem jó, előfordulhat, hogy a fiam ezt meg is mondja neked. Ne vedd személyes sértésnek, és ha rosszul is esik, tudnod kell, hogy az őszinteség nála a dolgok természetes rendje. Bár az igazság néha fáj, az őszinteség csak szorosabbra fűzi a barátságot (a hajad pedig úgyis gyorsan megnő).

 1. Hívd el (újra)

Ha minden egyes meghívásodat visszautasítja, akkor se add fel, hívd el újra! Egyszer talán igent mond.

 1. Néha kell egy kis szünet

Ha elhívtad, gondoltál rá, bevontad és ő igent mondott, előfordulhat, hogy egy idő után újra egy kis egyedüllétre vágyik. Tudni fogja, mikor van erre szüksége, ahogy azt is, mikor áll újra készen a társaságra.

 1. Hagyj neki időt

A kapcsolat és a bizalom kialakulása nem megy egyik pillanatról a másikra, időt kell hagyni mindezekre. Hidd el, ha ezt megadod neki, a többszörösét kapod vissza tőle.

 1. Emlékeztesd

Lehet, hogy többször is szólni kell neki az edzésről, a próbáról vagy arról, hol is találkoztok pontosan a meccs előtt. Ha mégis elfelejtené, ne vedd sértésnek, ez nem azt jelenti, hogy neki nem fontos a barátságotok, egyszerűen csak jól jön egy újabb jel, amiből érezheti, számítasz rá.

 1. Idézetek

Imádja a mémeket. Imád mémekből, filmekből és tévés műsorokból idézni a megfelelő pillanatban és helyzetben. Már az előtt használt mémeket és GIF-eket, hogy menővé váltak volna. Tanulhatsz tőle egy-két dolgot. Persze, csak ha kérdezel.

 1. Ahogy mondod

A nyelvet szó szerint értelmezi, ezért nehézségei lehetnek a szleng, a szarkazmus vagy az elvont kifejezések értelmezésével. Ha úgy látod, összezavarodott vagy nem válaszol a „Mi újság, haver?” kérdésedre, magyarázd el neki pontosan, mire gondolsz: „Szia, mit csinálsz?” – így már érteni fogja.

 1. Egyéniség

Az egyént lásd, ne a fejlődési zavart. Ő ugyanúgy egy fiatal tinédzser, nem maga az autizmus.

 1. Tisztelet

Meglehet, hogy miután megkérdezted, megismerted és sok időt töltöttél vele, még mindig nem érted. Kérlek, akkor is add meg neki a tiszteletet! Nagy eséllyel ő sem fog teljes mértékben érteni téged, ám egyetlen pillanatig sem lesz veled tiszteletlen.

 1. Légy kedves

Egyszerűen csak legyél kedves! Ennyi. Vége.

Na jó, még nincs vége. Egy utolsó tanács: egyszerűen próbálj a barátja lenni! Még ha nem is csinálsz mindent tökéletesen, biztosan nem fogod rosszul csinálni.

forrás: https://themighty.com/2018/02/friendship-words-autism-spectrum/?utm_source=Mighty_Page&utm_medium=Facebook&fbclid=IwAR3gb4r_Muw6ucrenK7idrvsU6Lc-GZJW62A0UlO09CZG6fgWq908ay8wno
fordította: Sárváry Katalin
lektorálta: Szilvásy Zsuzsanna és Kassai Edit

Oszd meg ismerőseiddel:

Az autizmus diagnózis kézbe vétele után sok kérdés merül fel minden szülőben. A gyakran egymásnak ellentmodó információ között nagyon nehéz eligazodni az autizmus univerzumában. A MARS Alapítvány ebben segít.

Segíts te is, hogy még több szülőt tudjunk támogatni!

Miért fontos, hogy az autista gyerekek szülei is segítséghez jussanak?>
Interjú Armani Williams-szel, az első autista NASCAR autóversenyzővel
0

Adatkezelési Szabályzat – Hírlevél

Személyes Adat: természetes személlyel, mint Érintettel kapcsolatba hozható önkéntesen megadott információ (név, lakcím, e-mail cím, születési évszám, stb.), amely alapján közvetlenül vagy közvetlenül levonható, az érintettre vonatkozó következtetés.

Érintett: bármely meghatározott, személyes adat alapján azonosított vagy – közvetlenül vagy közvetve – azonosítható természetes személy.

Adatkezelő: Mars Alapítvány munkatársa

Adatfeldolgozás: az adatkezelési műveletekhez kapcsolódó technikai feladatok elvégzése (függetlenül a műveletek végrehajtásához alkalmazott módszertől és eszközöktől, valamint az alkalmazás helyétől).

Adatkezelés: az alkalmazott eljárástól függetlenül az adatokon végzett bármely művelet, különösen az adatok gyűjtése, felvétele, rögzítése, rendszerezése, tárolása, megváltoztatása, felhasználása, lekérdezése, továbbítása, nyilvánosságra hozatala, összehangolása vagy összekapcsolása, zárolása, törlése és megsemmisítése, valamint az adatok további felhasználásának megakadályozása.

Adattovábbítás: az adat meghatározott harmadik személy számára történő hozzáférhetővé tétele.

 

Az Adatkezelés jogalapja, célja és időtartama

Az adatkezelési szabályzat hatálya kiterjed az Adatkezelőre - beleértve annak valamennyi, az adatkezeléssel érintett munkatársát -, és valamennyi olyan adatra, amelyet a tevékenysége során megszerzett és kezelt.

Az Érintett a Mars Alapítvány hírlevelére való feliratkozással és termékek vásárlásával egyidejűleg elfogadja az Adatkezelési Szabályzatban leírtakat. Az Adatkezelő az Érintett adatait alábbi jogszabályokban megfogalmazott alapelveknek és jogszabályoknak megfelelően kezeljük:

 • Az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendelete („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”),
 • Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”),
 • A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény („Ptk.”)
 • A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény („Grtv.”).

Az adatkezelés célja

 • Mars Alapítvány szolgáltatásaival kapcsolatos információk, illetve tevékenységi körébe tartozó egyéb információk megosztása rendszeres jelleggel
 • Megrendelések, vásárlások teljesítése

Az Érintett önkéntes hozzájárulását követően a megadott személyes adatok kezelése mindaddig fennmarad, amíg az Érintett kifejezetten írásban nem kéri azok kezelésének megszüntetését. A törlés időpontja az Érintett törlési igényének beérkezésétől számított 15 nap.

Az adatkezelés

Az Adatkezelő az Érintett Személyes Adatait rögzíti, tárolja és felhasználja.

Az Adatkezelő a megadott Személyes Adatokat a jelen Szabályzatban meghatározottaktól eltérő célokra nem használhatja fel. Az Adatkezelő a Személyes Adatokat harmadik személynek vagy hatóságok számára – kivéve a törvény ettől eltérő rendelkezése esetén – kizárólag az Adományozott előzetes hozzájárulásával adhatja ki.

Az Adatkezelő a megadott adatokat a tőle elvárható gondossággal kezeli, így gondoskodik arról, hogy a kezelt adatokhoz illetéktelen személy ne férhessen hozzá, ne hozhassa nyilvánosságra, ne továbbíthassa, valamint azokat ne módosíthassa, törölhesse. A technikailag kivédhetetlen, előre nem látható támadások által okozott esetleges károkért az Adatkezelő nem felel.

A megadott adatok megismerésére az alábbi személyek jogosultak betekinteni:

 • az Adatkezelő valamennyi, a munkája során az adatkezelésben érintett munkatársa

Az Adatkezelő az online tartalomszolgáltatás nyújtásához technikailag elengedhetetlenül szükséges adatokat kezeli. Ugyanakkor az eltérő adatkezelési célok esetében eltérő jogalapokat és eltérő időtartamokat állapítottunk meg. A honlap meglátogatása a felhasználási feltételeit, illetve az adatkezelési tájékoztatónk tartalmának automatikus elfogadását jelenti. Viszont a honlap működése során az általunk alkalmazott WordPress tartalomkezelő rendszer nem rögzíti IP azonosítószámot.

A bankkártya adatok megadása és a bankkártyás fizetés az OTP Mobil Kft. / OTP Bank Nyrt. oldalán történik. A Szolgáltató/Bank a kártya adatokat a MARS autistákért Alapítvány, autizmus az ismeretlen világ felé nem továbbítja. A bankkártyaadatok kezelése a kártyatársasági szabályoknak megfelelően történik.

A bankkártyás fizetési felület használatával a felhasználó elfogadja, hogy a MARS autistákért Alapítvány, autizmus az ismeretlen világ által a www.marsalapitvany.hu oldalain megadott alábbi személyes adatai átadásra kerüljenek az OTP Mobil Kft. (1093 Budapest, Közraktár u. 30-32.) / OTP Bank Nyrt. mint adatkezelő részére. Az adattovábbítás célja: a felhasználók részére történő ügyfélszolgálati segítségnyújtás, a tranzakciók visszaigazolása és a felhasználók védelme érdekében végzett fraud-monitoring.

Az ismétlődő bankkártyás fizetés (továbbiakban: „Ismétlődő fizetés”) egy, az OTP Mobil Kft. által biztosított bankkártya elfogadáshoz tartozó funkció, mely azt jelenti, hogy a Vevő (Kártyabirtokos) által a regisztrációs tranzakció alkalmával megadott bankkártyaadatokkal a jövőben újabb fizetéseket lehet kezdeményezni a bankkártyaadatok újbóli megadása nélkül. Az ismétlődő fizetés történhet a Vevő aktív közreműködése nélkül (ebben az esetben a regisztrációs tranzakció során a Vevő hozzájárul az ismétlődő fizetésekhez), vagy történhet a Vevő eseti jóváhagyásával.

Az Ismétlődő fizetés alapja, hogy a Vevő a szóban forgó kereskedői elfogadóhelyen (webshop-felületen vagy az OTP Mobil Kft. fizető felületén) nyilatkozik, hogy Ismétlődő fizetést kíván igénybe venni. A bankkártyaadatok kezelése a kártyatársasági szabályoknak megfelelően történik.

A MARS autistákért Alapítvány, autizmus az ismeretlen világ weboldalán „Egyszeri hozzájárulásos” ismétlődő fizetést kezdeményezhet: ennél a módozatnál a Vevő a regisztrációs tranzakció alkalmával hozzájárul, hogy a kereskedő a jövőben esedékessé váló összegekre ismétlődő fizetést kezdeményezzen, és elfogadja, hogy ezzel előre meghatározott időközönként, előre meghatározott összegekkel beterhelésre kerül majd a bankkártyájához tartozó bankszámlaszám.

Tekintettel arra, hogy az „Egyszeri hozzájárulásos” ismétlődő fizetés során a Vevőnek nem kell hozzájárulnia az eseti tranzakciókhoz, az OTP Mobil Kft. a MARS autistákért Alapítvány, autizmus az ismeretlen világ által tévesen vagy jogtalanul kezdeményezett fizetési tranzakciókért semmilyen felelősséget nem vállal, és a tévesen vagy jogtalanul indított tranzakciók kapcsán a MARS autistákért Alapítvány, autizmus az ismeretlen világ a Vevők irányába köteles helytállni.

Figyelem(!): a bankkártyaadatok kezelése a kártyatársasági szabályoknak megfelelően történik. A bankkártyaadatokhoz sem a MARS autistákért Alapítvány, autizmus az ismeretlen világ, sem az OTP Mobil Kft. nem fér hozzá. A MARS autistákért Alapítvány, autizmus az ismeretlen világ az általa tévesen vagy jogtalanul kezdeményezett ismétlődő fizetéses tranzakciókért közvetlenül felel, fizetési szolgáltatójával (OTP Mobil Kft.) szemben bármilyen igényérvényesítés kizárt.

Az Alapítvány az alábbi adatkezelőkkel dolgozik együtt:

 • OTP Mobil Kft. (1093 Budapest, Közraktár u. 30-32.)
 • OTP Bank Nyrt. (1051 Budapest, Nádor utca 16.)

Ön az adatkezelési információk elolvasásával és elfogadásával (az elektronikus űrlap erre vonatkozó mezőjének bejelölésével) kifejezetten hozzájárul személyes adatainak a fenti célokból történő összegyűjtéséhez, feldolgozásához, tárolásához, a fenti adatkezelők részére történő továbbításához.

 

Az Adatokért való felelősség

Az Érintett kijelenti, hogy az általa megadott adatok helyesek. Az Adatkezelő a megadott Személyes Adatokat nem ellenőrzi. A Személyes Adatok megfelelőségéért az Érintett felel.

Cookie-k használata

A MARS autistákért Alapítvány, autizmus az ismeretlen világ az oldal látogatottságának a mérésére Google Analytics szolgáltatást használ. A látogatottság méréséhez a rendszer profiladatok és állapotadatok gyűjtéséhez, például a böngésző típusa, a belépés dátuma és ideje stb., úgynevezett „sütiket” (cookie-kat) használ. Az oldal használatával a látogató elfogadja a cookie-k használatát. A cookie-k olyan adatok, amelyek az oldal használatához szükségesek, és amelyek ideiglenesen a böngészőprogramról a látogató számítógépének merevlemezére kerülnek az oldal meglátogatásával. Önmagukban nem használhatók fel a látogató személyazonosságának beazonosítására, és az oldal elhagyása után a böngészőprogram beállításainak megfelelően törlődnek.

Az Érintett jogai, jogorvoslati lehetőségei

Az Érintett bármikor kérheti az Adatkezelőt Személyes Adatai ellenőrzésére és szükség esetén kérheti azok módosítását.

Az Érintett Személyes Adatainak kezeléséről az Adatkezelőtől bármikor írásban, az hello@marsalapitvany.hu címre küldött e-mailben tájékoztatást kérhet. Tájékoztatáskérést az alábbiakra vonatkozóan lehet kérni: az Érintettnek az Adatkezelő által kezelt adataira, azok forrására, az adatkezelés céljára, jogalapjára, időtartamára, esetleges adatfeldolgozó és további adatkezelők nevére és címére, az adatkezeléssel összefüggő tevékenységekre, valamint az adattovábbítással kapcsolatban arra, hogy kik és milyen célból kapták meg az Érintett adatait. A tájékoztatáskérésre az Adatkezelő a kézhezvételtől számított legrövidebb időn belül, de legfeljebb 30 napon belül írásban köteles tájékoztatást adni. (E-mail esetében a kézhezvétel időpontja, az e-mail elküldését követő első munkanap.)

Az Érintett az Info tv., valamint a Polgári Törvénykönyv alapján bíróság (érintett lakóhelye szerint illetékes törvényszék) előtt jogorvoslattal élhet, valamint bármilyen személyes adattal kapcsolatos kérdésben kérheti a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság segítségét (1125 Budapest Szilágyi Erzsébet fasor 22/C; postacím: 1530 Budapest, Pf. 5.; www.naih.hu).

Bármilyen egyéb adatkezeléssel kapcsolatos kérdéssel/észrevétellel az Adatkezelő munkatársai az hello@marsalapitvany.hu címen érhetők el.