Átkozott közösségi média. Igazából elég vegyes érzelmekkel viseltetek iránta. Egyrészt imádom, ahogy összehoz minket a világháló egy biztonságos és kényelmes szegletében, hogy megoszthassuk egymással aggodalmainkat, sikereinket vagy mindennapi morgásainkat. Ugyanakkor gyűlölöm is, amiért újra és újra ráébreszt a tényre, hogy a fiam mennyire egyedül van – a közösségi háló világában csakúgy, mint a valóságban. Elviselhetetlen, hogy mindezt akár az edzőteremben is képes az arcomba nyomni, mivel az a béna elliptikus tréner annyira unalmas, hogy muszáj picit facebookoznom közben.

Tudom jól, hogy a fiam néha tudatosan választja a magányt. Végül is egyedül lenni egyszerűbb. Ugyanakkor azt is tudom, hogy időnként azért marad magára, mert az emberek, különösen a tinédzserek, nem tudnak mit kezdeni azzal, aki „más”. Gyakran attól való félelmükben, hogy valamit rosszul csinálnának, inkább nem tesznek semmit.

A fiamat a legtöbben imádják az osztályában. Igazán kedvesek, gondoskodók és őszinte nyíltsággal fordulnak felé. Ugyanakkor érthetően nem nagyon tudják, mi következzen a „Hello!” után. És ezzel a fiam is így van. Nem hibáztatom őket, de szeretném megmutatni nekik, hogy ha tényleg akarják, nem tudják „elrontani” a dolgot.

Ezért álljon most itt Nektek, a fiammal barátkozni kívánó, vagy a fiamhoz hasonló autista tinédzsereknek tizennégy tanács, amit érdemes megfontolni, ha „jól” akarjátok csinálni.

 1. Kérdezz

Kérdezd meg, lenne-e kedve moziba menni! Kérdezd meg, szereti-e a Star Wars-t, a pizzát vagy a fagyit! Ha tudni szeretnéd, csak kérdezned kell.

 1. Fogadd el

Fogadd el őt olyannak, amilyen! Előfordulhat, hogy egy-két dolog, amit mond vagy tesz, teljesen értelmetlennek tűnik számodra. Neki viszont nem az, ezt el kell fogadni. Fogadd el őt magát, és ha valami nem világos, megint csak kérdezz! Kérdezd meg, miért csinálja, amit csinál, így a végén te is megérted.

 1. Hívd el

Jusson eszedbe, vond be őt! Ha az iskola, egy próba vagy egy focimeccs után mindannyian pizzázni vagy fagyizni mentek, szóljatok neki is! Még akkor is, ha úgy tűnik, szívesebben maradna egyedül. A többi gyerekhez hasonlóan neki is nagyon jól esik, ha úgy érzi, gondoltok rá és őt is beveszitek. Ha végül mégsem tart veletek, akkor is jól esik a tudat, hogy elhívtátok.

 1. Tudj meg minél többet

Tájékozódj egyrészt az autizmusról általában, másrészt próbáld őt magát is megismerni! Tudd meg, mi ez a nagy felhajtás az ételek körül, vagy miért olyan fontosak számára a szabályok. Derítsd ki, miért viselik meg annyira az új helyzetek, és miért jár kizárólag kék vagy szürke egyszínű pólóban.

 1. Tudj megbocsátani

Csakúgy, mint bármelyik barátod, a fiam is hibázhat. Néha kegyetlenül őszinte, mert egyszerűen nem tudja, hogy ezt máshogy is lehet. Ha a fodrászod egy cseppet túlzásba vitte a hajvágást, és a frizurád egy picit…hm..nem jó, előfordulhat, hogy a fiam ezt meg is mondja neked. Ne vedd személyes sértésnek, és ha rosszul is esik, tudnod kell, hogy az őszinteség nála a dolgok természetes rendje. Bár az igazság néha fáj, az őszinteség csak szorosabbra fűzi a barátságot (a hajad pedig úgyis gyorsan megnő).

 1. Hívd el (újra)

Ha minden egyes meghívásodat visszautasítja, akkor se add fel, hívd el újra! Egyszer talán igent mond.

 1. Néha kell egy kis szünet

Ha elhívtad, gondoltál rá, bevontad és ő igent mondott, előfordulhat, hogy egy idő után újra egy kis egyedüllétre vágyik. Tudni fogja, mikor van erre szüksége, ahogy azt is, mikor áll újra készen a társaságra.

 1. Hagyj neki időt

A kapcsolat és a bizalom kialakulása nem megy egyik pillanatról a másikra, időt kell hagyni mindezekre. Hidd el, ha ezt megadod neki, a többszörösét kapod vissza tőle.

 1. Emlékeztesd

Lehet, hogy többször is szólni kell neki az edzésről, a próbáról vagy arról, hol is találkoztok pontosan a meccs előtt. Ha mégis elfelejtené, ne vedd sértésnek, ez nem azt jelenti, hogy neki nem fontos a barátságotok, egyszerűen csak jól jön egy újabb jel, amiből érezheti, számítasz rá.

 1. Idézetek

Imádja a mémeket. Imád mémekből, filmekből és tévés műsorokból idézni a megfelelő pillanatban és helyzetben. Már az előtt használt mémeket és GIF-eket, hogy menővé váltak volna. Tanulhatsz tőle egy-két dolgot. Persze, csak ha kérdezel.

 1. Ahogy mondod

A nyelvet szó szerint értelmezi, ezért nehézségei lehetnek a szleng, a szarkazmus vagy az elvont kifejezések értelmezésével. Ha úgy látod, összezavarodott vagy nem válaszol a „Mi újság, haver?” kérdésedre, magyarázd el neki pontosan, mire gondolsz: „Szia, mit csinálsz?” – így már érteni fogja.

 1. Egyéniség

Az egyént lásd, ne a fejlődési zavart. Ő ugyanúgy egy fiatal tinédzser, nem maga az autizmus.

 1. Tisztelet

Meglehet, hogy miután megkérdezted, megismerted és sok időt töltöttél vele, még mindig nem érted. Kérlek, akkor is add meg neki a tiszteletet! Nagy eséllyel ő sem fog teljes mértékben érteni téged, ám egyetlen pillanatig sem lesz veled tiszteletlen.

 1. Légy kedves

Egyszerűen csak legyél kedves! Ennyi. Vége.

Na jó, még nincs vége. Egy utolsó tanács: egyszerűen próbálj a barátja lenni! Még ha nem is csinálsz mindent tökéletesen, biztosan nem fogod rosszul csinálni.

forrás: https://themighty.com/2018/02/friendship-words-autism-spectrum/?utm_source=Mighty_Page&utm_medium=Facebook&fbclid=IwAR3gb4r_Muw6ucrenK7idrvsU6Lc-GZJW62A0UlO09CZG6fgWq908ay8wno
fordította: Sárváry Katalin
lektorálta: Szilvásy Zsuzsanna és Kassai Edit

Címkék: