A közösségi média kiváló lehetőség arra, hogy kapcsolatba lépjünk egymással, azonban könnyen és gyorsan válhat téves, vagy félrevezető információk tömeges terjedésének színterévé. Ezek a platformok, különösképpen a népszerű TikTok app sokkal könnyebbé tették az autizmussal kapcsolatos infromációkhoz való hozzájutást. Kutatók, és az autista közösség tagjai azonban aggodalmaikat fejezték ki az említett tartalmak egy részének megalapozottságával kapcsolatban. A Drexel University kutatói  – A. J. Drexel Autism Institute–  megvizsgálva az rendelkezésre álló információk pontosságát és elérések számát az applikáción, arra jutottak, hogy a azok nagyrésze nincs összhangban a jelenlegi klinikai szakismeretekkel.

A Journal of Autism and Developmental Disorders, felületen nemrég publikált kutatásban az “autism” hashtag-gel megjelölt TikTok videók elérési adatait – lájkokat, megtekintéseket – elemezték.
A 2022 júliusi, “#autism” videókat két, egymástól független elemző dolgozta fel, kiemelten fókuszálva azokra a tartalmakra, amelyek az autizmusról, mint állapotról szóltak. Vagyis arról, hogy mi okozza, illetve hogyan lehet felismeri. A videókat a tartalmuk alapján a jelenlegi szakmai állásponthoz viszonyítva “pontos”, “pontatlan”, és “túlzottan általános” kategóriákba sorolták be. A személyes élményeket bemutató videók nem kerültek besorolásra a tanulmány elkészítése során.

“A népszerűsége miatt esett a választásunk a TikTok-ra – 2020-ban a letöltések száma meghaladta a 2 milliárdot globálisan, 2021-ben pedig a legnépszerűbb app lett. “- jelentette ki  Giacomo Vivanti, PhD, az Autism Institute egyetemi docense, a tanulmány társszerzője. A kutatás során vizsgált #autism videók együttesen 11.5 milliárdos elérést tudhattak magukénak. A 133 legmagasabb elérésű, autizmussal kapcsolatos információt tartalmazó videó összesen 198.7 millió megtekintést és 25.2 millió lájkot ért el. Az említett videók 27%-a kapta a “pontos”, 41%-a “pontatlan”, 32%-a “túlzottan általános” besorolást. Az elérések tekintetében a “pontos” és “pontatlan” videók között nem mutatkozott jelentős eltérés. Az egészségügyi szakemberek által készített tartalmak nagyobb valószínűséggel tartalmaztak pontos információt.

“Tekintve a TikTok app autizmussal kapcsolatos tartalmának magas kattintási számát, fontos, hogy az érintett felek: autisták, családtagok, és autizmussal foglalkozó szakemberek tisztában legyenek azzal, hogy az elérhető tartalmak és információk nincsenek szűrve.” emelte ki  Elisabeth Sheridan, PhD, a Clinical Core vezetője, az Autism Institute egyetemi docense, a tanulmány társszerzője. A kutatók megállapították, hogy más közösségi média csatornákhoz hasonlóan, a TikTok kétféle képpen tudja eltorzítani az autizmus megjelenítését. Elsőként a nyilvánvalóan téves információk terjesztésével, például azt állítva, hogy valamilyen termék képes “meggyógyítani” az autizmust, a termék értékesítésének szándékával. Másrészt az egyéni tapasztalatok és élmények túlzott általánosításával, ami elfedi az autizmus megjelenésének különböző, spektrumot képező formáit, reprezentációit az autista közösségen belül.

Sheridan azt állítja, – “Számos autista ember és családtaguk fejezte ki aggodalmát a TikTok-on megosztott káros és téves információt (pl oltásellenes mítoszok) tartalmazó videók miatt. Ugyanakkor a közösségi média lehetőséget és teret biztosít arra, hogy az érintettek megosszák a személyes élményeiket és tapasztalataikat, és közösséget találjanak, építsenek egymással. Tekintve, hogy a videók ennyire magas kattintási számmal rendelkeznek, reméljük, hogy a jövőben további tanulmányok készülnek arról, hogy a közösségi média milyen hatást gyakorol az autista személyek és családjaik életére.“

Mivel a TikTokon fellelhető tartalmak jelentős része nincs összhangban a jelenlegi szakmai irányvonallal fontos, hogy az autizmussal, autista emberekkel foglalkozó szakemberek ismerjék a TikTok autizmus témájú tartalmait, és így kapcsolatban lehessenek a TikTok felhasználók széles közösségével.

Fontos, hogy küzdjünk az autista embereknek és családjaiknak kárt okozó téves információk terjedése ellen. Ugyanakkor lényeges, hogy a tudományos közösség tisztában legyen azzal, hogy az autizmus és az autizmus jelenlegi tudományos megközelítése hogyan tükröződik a TikTok széles felhasználói körének megítélésben, megélésében.” emelte ki Vivanti. “Ez lehetővé teszi, hogy meghatározzuk azokat a hiányosságokat, amik miatt az emberek a TikTok-on keresik a válaszokat a kérdéseikre.”

forrás: https://drexel.edu/news/archive/2023/October/Can-We-Trust-Autism-Information-on-TikTok?fbclid=IwAR0pQFKOfHFMP4s1A9-nkpMGvlaDPuUAPV0sXfXU-qV3To47zrl_YxVjPxk
fordította: Graczka Dorottya
lektorálta: Szilvásy Zsuzsanna

Címkék: