„NOT INVISIBLE”

2007. december 18-án, az ENSZ A/RES/62/139 határozata április 2-át az Autizmus Világnapjának nyilvánította.

A dokumentum itt található:
https://www.un.org/ga/search/viewm_doc.asp?symbol=A/RES/62/139

Az eredeti cél – ahogyan az a határozatban olvasható – az volt, hogy magának az autizmusnak a létére hívja fel a kormányok, az emberek, a civil szervezetek, és az üzleti szféra figyelmét. Ez a határozat elsősorban az autista gyerekek szükségleteit említi, azon belül pedig a minél korábbi diagnózis fontosságát hangsúlyozza.

Látható, hogy az eredeti dokumentum nem említi a kék színt. Az autizmussal foglalkozó civil szervezetek és magánemberek, az autizmus világnap közeledtén mégis kékbe borítják a közösségi média felületeket fotókkal és felhívásokkal. Mit is üzenünk ezzel a színnel?

A kék szín sok mindent jelenthet; a szabadságtól a bánatig, az ég kékjétől a tenger mélyéig. Az autizmus színe mégsem ezért kék. Hanem azért, mert a 2007. év végi ENSZ deklarációra reagálva az amerikai székhelyű Autism Speaks megálmodta azt a 2010-ban berobbantott világméretű kommunikációs kampányt, aminek a kulcseleme a szimbolikus épületek kékre világítása széles e világban.  Már az első évben több száz szimbolikus épület kéken világított, többek közt a Parlament épülete is Budapesten.

A lassan 20 év alatt, amióta az ENSZ határozat megszületett, azonban sokat változott az autizmusról kialakult kép. Sokkal többet tudunk már erről az állapotról. A világnapi kampányok is eltávolodnak lassan a kékre világított épületektől.

A Mars Alapítvány idén az Autism Europe európai kampányába kapcsolódik be, aminek a fő üzenete:

AZ AUTIZMUS NEM LÁTHATATLAN!

Az autista emberek itt élnek közöttünk. Iskolába járnak, dolgoznak vagy éppen kirándulnak. Megfelelő segítséggel képesek önállóan élni. Ehhez azonban még ma is sok szolgáltatás hiányzik, kezdve a diagnózistól, az autizmus specifikus iskolán át a támogató munkahelyekig. Idén beszéljünk erről!

Ha egyetértetek a kampányüzenetekkel osszátok meg őket.

Várjuk a Ti történeteiteket is, amiket szívesen közzéteszünk.

AZ AUTIZMUS NE LEGYEN LÁTHATATLAN!

Címkék: