Az autista gyerekek szüleinek akkora feszültséggel és stresszel kell együtt élniük, hogy nagyobb eséllyel lesznek depressziósak és betegek – ez pedig a saját, valamint a családjuk életminőségét és várható élettartamát is negatívan befolyásolja. Ezek a szülők gyakran érzik úgy, hogy egyedül kell küzdeniük egy olyan társadalom ellen, amely még nem érti meg és fogadja el az autista gyerekeket. Hosszú távon a szülők belefáradnak és belebetegedhetnek ebbe, mert annyi energiát fordítanak a gyermekük életminőségének javítására, hogy elfeledkeznek róla: saját magukra is vigyázniuk kell. Nekik is joguk van kimozdulni, szórakozni és teljes életet élni.

A montreali Concordia Egyetemen kutatást végeztek arra vonatkozóan, hogy milyen módszerekkel lehetne megelőzni a stressz okozta depressziót és betegségeket az autista gyermekek szüleinél. A kutatás során a családok két típusának válaszait hasonlították össze: az egyik csoportba tartozó családok kaptak szociális támogatást, a többiek viszont nem.

A kutatásban 56 szülő vett részt, mindannyian autista gyermeket nevelnek. Egy kérdőívet kellett kitölteniük, amely a következő szempontokat vizsgálta: milyen segítséget kapnak az egészségügyi ellátásban (formális támogatás), illetve a családtagjaiktól és barátaiktól (informális támogatás). Arra is megkérték őket, hogy értékeljék a saját jelenlegi egészségi állapotukat.

A kutatók élettani szempontból is szerették volna megvizsgálni, hogy a szülők milyen mértékű stressznek vannak kitéve, ezért vért vettek tőlük. Ezzel a szervezetükben jelen lévő gyulladás mértékét vizsgálták, a hosszú távon fennálló stresszes állapot ugyanis egy automatikus választ vált ki az immunrendszerből. A szervezetben fennálló krónikus gyulladást összefüggésbe hozták a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, bizonyos rákfajták, autoimmun betegségek és a demencia kialakulásának megnövekedett kockázatával.

Miután összehasonlították a vérmintákat és a szülők válaszait a szociális támogatásra vonatkozó kérdésekre, kiderült, hogy a család és barátok részéről több informális támogatást kapó szülők szervezetében kisebb volt a gyulladás mértéke, a formális támogatásban is részesülő szülők pedig emellett jobb egészségi állapotról is számoltak be.

„Kölcsönös kapcsolat áll fenn a gyermek egészsége, valamint a szülők egészsége és jóléte között, ezért a krónikus stressz elkerülését szolgáló támogatással nemcsak a gyermek járna jól, hanem az egész családban hosszabb távon ideális körülményeket lehetne fenntartani” – magyarázta Jean-Philippe Gouin, a tanulmány egyik szerzője.

Ez azt jelenti, hogy a szülők egészségének védelme egy hosszú távon kifizetődő stratégia, amely az egész család életét könnyebbé teheti. Jelenleg a legtöbb program az autista gyerekek fejlesztésére és életminőségének javítására koncentrál, a kutatás eredményei azonban megerősítik, hogy a szociális támogatások rendkívül fontosak, ezért átfogóbb segítségnyújtásra van szükség, amely az egészségügyi dolgozók, a család és a barátok bevonását jelenti az autista gyermeket nevelő családok támogatásába.

forrás: https://www.psyciencia.com/los-padres-de-nin%CC%83os-con-autismo-tienen-mas-riesgos-de-sufrir-de-enfermedades-y-necesitan-de-apoyo-social/
fordította: Vörös Kata
lektorálta: Szilvásy Zsuzsanna és Kassai Edit

Címkék: