Minden egyes szülőtréning végén garantáltan elhangzik a mondat: Nagyon jó érzés, hogy nem vagyok egyedül. Azt is sokan jeleztétek, hogy annyira jó lenne rendszeresen találkozni hasonló családokkal.

2023 végén vettünk egy nagy levegőt és elindítottuk a Szusszanó szülőklubot, amit terveink innentől szerint kéthavonta megszervezünk.

Olyan családokat hívtunk meg, akik már voltak szülőtréningen. Azért döntöttünk így, mert tényleg azt szeretnénk, hogy a szülőtréning egy biztonságos tér legyen mindenkinek. Tudjon ott nyíltan beszélni, kérdéseket feltenni, kételyeket megfogalmazni, másoknak segíteni tanáccsal. De ne kelljen parttalan vitába bonyolódni például elvetemült, haszontalan sarlatánságokról, mert az csak elvesztegetett idő.

A szusszanásra helyet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kicsi faháza biztosítja, egy kicsi park kellős közepén. Oázis a betondzsungelben. A megnyugvás helye a nehézségek, gondok között.

2023. december 9-én találkoztunk először. 9 szülő jött el, dacára a nagyon közeli meghirdetésnek és a decemberi számtalan extra programnak, feladatnak.

Mi nagyon izgatottan készültünk. Ajándéksütit sütöttünk. Terveztünk ajándékzacskó készítést, receptek megosztását. Végül egy irányított szabad beszélgetés kerekedett a klubból. Kanapékon és babzsákokon kucorogva, kávét, teát szürcsölve bemutatkoztak a résztvevők, elmondták az aktuális nehézségeiket. Elindult az a folyamat, amiben nagyon reménykedtünk, a szülők nem csak a tapasztalataikat, hanem az ötleteiket, jó megoldásaikat is megosztották egymással; milyen ajándékokat érdemes nézegetni karácsonyra, hol vannak jó fejlesztő helyek, kinek milyen apró trükk segít a hétköznapok megélésében. Közben összegyűjtöttünk néhány témát, ami sokakat érdekel és a további klubokon kicsit körül tudjuk együtt járni, akár külső előadó segítségével.

Jól érzékelteti, hogy mennyire magukra maradnak a családok a diagnózis után az egyik anyuka néhány mondata: A diagnózissal együtt nem adtak semmilyen támpontot, nem tudtam mi a fejlesztés, azt sem tudtam mi a gyógypedagógus.

A kedvenc mondatunk a tréningről: „Megtanultam, hogy egyszer sem csinálok olyat, amit vacak lenne sokszor csinálni.”

Az egyik kedvenc hétköznapi praktikánk pedig a „biztonsági kaja doboz”, amibe beleteszünk néhány kedvenc nem romlandó nasit, ételt, és a gyerekünk viheti magával nem csak suliba, hanem akár szülinapi partira, vagy bárhová, ahol nem tudjuk előre megjósolni, hogy lesz-e olyan étel, amit ő szeret.

Az egyik résztvevő említett „tomboló szobát”, ahogy a gyerkőc biztonságos körülmények közt tombolhatja ki magát. Ennél kevésbé költséges, és van akinek beválik pszichodráma csoportba hordani a gyereket.

Bár tudjuk, hogy karácsony rég elmúlt, de az év során még sok ajándékozási alkalom jöhet szembe.

Néhány ötlet időtöltésre és ajándékozásra:

• Falmászás és ehhez kapcsolódó bérlet
  • Rajzolás, festés, alkotás és az ehhez szükséges eszközök
  • Társasjátékok – pláne, ha találunk olyat, amiben senki sem győz, hanem közös célt kell elérni
  • Homokozás és ehhez szükséges eszközök
  • Utazás – vizuálisan előkészítve
  • Puzzle (3D)
  • Legó, legó és legó

Néhány ötlet, hely, weboldal, film, amit a családok jónak találtak:

Itt fontos megjegyeznünk, hogy a családok a saját tapasztalataikat osztják meg, nem minden hely egyformán jó mindenkinek.

Végül a témák, amiket összegyűjtöttünk a további alkalmakra:

• Diagnózis
    • elmondjam, ne mondjam, kinek, hogyan
    • BNO vs SNI
    • mi az a PDA
    • címke vagy stigma
  • Család
    • testvérek ütközése
    • kis tesó utánozza a nagyot
    • szülők mentális egészsége
    • mire nevelünk: valóság „kipuházása”, körülpárnázás
    • válás auti gyerekkel
  • Mindennapi problémák
    • ruhaváltás
    • kudarckerülés
    • csúnya beszéd
    • képernyő idő
  • Ellátó rendszer, iskola
    • iskolaválasztás
    • hogyan segítsünk az iskolában (amikor nem vagyunk ott)
  • Életkorok
    • tinikor
    • felnőttkor
    • felnőtt diagnózis

Kétségtelenül van még bőven témánk a következő klubokra.

Várunk mindenkit szeretettel!

A következő klub időpontja: 2024. február 10., szombat

Témája: ismerkedés, beszélgetés, problémák összegyűjtése

Kézműves tevékenység: rajz, jóga

Helyszín: Lajos utcai Máltai Játszótér, 1036 Budapest, Árpád fejedelem útja 99.

Gyertek! Jelentkezni pedig a SzülőKlub oldalunkon tudtok.